Пхенян ще засилва ядрения си потенциал

северна корея кндр конгрес

Конгресът на управляващата в Северна Корея комунистическа партия взе решение за по-нататъшно увеличаване на ядрения капацитет на страната, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

Тя обяви, че КНДР ще засили допълнително своя ядрен капацитет за самоотбрана в количествено и качествено отношение. Северна Корея ще използва ядрено оръжие само ако нейният държавен суверенитет бъде заплашен от друга ядрена сила.

Решението е било през третия ден от конгреса на Корейската трудова партия (КТР) вчера след направен преглед на работата на Централния комитет (ЦК) на КТР.

По-рано севернокорейският държавен ръководител Ким Чен Ун даде да се разбере, че страната му ще използва ядрено оръжие само ако бъде застрашена от друга ядрена сила, визирайки Съединените щати.

САЩ са споменати изрично като потенциална заплаха в решението на конгреса, отбелязва ТАСС.

Първият конгрес на КТР от 36 години, който се провежда в столицата Пхенян в помпозна обстановка, започна в петък. Конгресът се провежда при закрити врата. Очаква се той да завърши днес.

Властите в Северна Корея задържаха кореспондент на Би Би Си и ще го експулсират по-късно днес, предадоха междувременно световните медии. Според севернокорейски представител журналистът е бил задържан заради неприличен репортаж.

На летището в Пхенян кореспондентът Рупърт Уингфийлд-Хейс бил разпитван в продължение на 8 часа за "непочтително описание" на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в репортажите си за конгреса на управляващата партия. Журналистът е трябвало да подпише и писмено извинение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст