Реформаторите ще подкрепят ветото на Изборния кодекс

радан кънев

Най-вероятно всички партии в Реформаторския блок ще подкрепят ветото на президента върху Изборния кодекс. Това се разбра от думите на лидера на "Демократи за силна България" и съпредседател на парламентарната група на блока Радан Кънев. 

Коментарът си той направи след среща с представители на българите в чужбина, която се състоя при омбудсмана Мая Манолова. 

Бившата социалистка се ангажира с посредничеството и предоставянето на терен за срещи за разрешаване на проблемите, свързани с изборните права на българските граждани в чужбина. 

Очаква се утре политическият съвет на Реформаторския блок да проведе съвещание и да вземе решение относно ветото на президента. "Знаете, че народните представители от блока призоваваха за такова вето", припомни Радан Кънев. Той коментира, че именно реформаторите са вносители на такова предложение за създаване на избирателен район "Чужбина". По думите му такова предложение се съдържа и в програмата на ГЕРБ.

"Единната позиция на Реформаторския блок и мощната реакция на българите в чужбина бе това, което предизвика президентското вето”, коментира още лидерът на тъмносините. Според него колкото по-либерален е режимът, толкова по-малка тежест имат гласовете, подавани в Република Турция.

Радан Кънев бе категоричен, че между представителите на групата на реформаторите и тези на инициативната група не може да има и няма принципни противоречия. "Ние заемаме позиции, които до голяма степен съвпадат", посочи Кънев.

По думите му създаването на МИР "Чужбина" остава извън обхвата на президентското вето, така че зад подобни промени очевидно отново ще се прибегне до практиката за събиране на политическо мнозинство, очевидно без представителите на Патриотичния фронт. От блока припомниха, че те са за пълна либерализация при създаването на избирателни секции извън България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст