ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фалшиви монети от новите 2 лева засечени в магазин

Монета от два лева

Новите монети от 2 лева, които са в обращение от края на миналата година, вече имат фалшификат. Пет неистински монети от по 2 лева са били иззети след опит да бъде пазарувано с тях в хранителен магазин в Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен.

Около 16:00 часа вчера в магазин на ул. "Патриарх Евтимий" влязъл мъж, който искал да си закупи две кутии цигари и платил с 5 монети от по 2 лева. На жената й направило впечатление, че монетите изглеждат по-различни от тези, с които е работила. Казала на мъжа, че се съмнява в истинността им и настоявала цигарите да й бъдат платени с други пари. Мъжът обяснил, че отива до колата си да вземе банкнота, с която да плати, и повече не се върнал в магазина. Фалшивите монети са предадени на полицията.

От МВР предупреждават хората да бъдат бдителни и ако забележат банкноти или монети със съмнителен вид, да подадат сигнал на тел. 112 или в най-близкото Районно управление.

БНБ пусна в обращение монетата от 2 лева на 7 декември. На нея е изобразен стилизиран образ на Паисий Хилендарски. Теглото й е 9 грама, а диаметърът – 26.5 мм. "Причината да се подмени банкнотата от 2 лева с монета е, че когато е правена деноминацията през 1999 г. е имало банкноти и от 1 и от 2 лв. Това е било определено от икономиката тогава, защото банкнотите трябва да обслужват обращението и да отговарят на равнището на цените. От 1999 г. досега равнището на цените е нараснало със 110%", обясни при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов.

Той припомни, че през 2002 г. банкнотата от 1 лв. беше заменена с монета по тази причина.Христов посочи, че средната продължителност на употреба на една монета е 30 години, докато на една банкнота е между 13 и 14 месеца.

През 2011 година БНБ съобщи, че фалшиви монети от 1 лев се разпространяват в търговската мрежа, изпращайки писма на банките. От Централната банка тогава уточниха, че, за разлика от оригиналите, неистинските левчета са отсечени от една и съща месингова сплав, като вътрешният кръг е с допълнително нанесено покритие от бял метал.

При фалшивите еднолевки пръстенът е със значително по-жълт цвят. При оригиналните левчета под буквата “Е” от думата “ЛЕВ” има хоризонтална стена от единадесетоъгълника при контура на монетата, а при ментето под “Е” има ъгъл от фигурата на многостена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст