Драстични нарушения при производството на някои марки сирена и съответно занижено качество на продуктите, е открила при тестове асоциацията "Активни потребители". Това съобщи днес председателят на асоциацията Богомил Николов. Той ще сезира Комисията за защита на потребителите (КЗК), сочи БНР.
БАБХ да провежда регулярни тестове за качеството на млечните продукти в търговската мрежа, а Министерството на икономиката да изготви и финансира независими тестове за продукти, за които има индикации за ниско качество, предлагат от асоциация "Активни потребители", в резултат от констатации относно качеството на сирената в търговската мрежа. Асоциацията апелира за нетърпимост към проблема в обществото, ощетените производители да сезират по-често Комисията за защита на конкуренцията, както и ДДС за основните храни да бъде намален.
36 марки краве сирене, предварително опаковани или насипни, предлагани в търговската мрежа през април са изпитани по критериите водно съдържание, съдържание на протеини и степен на зрялост, сол и калций, съдържание на мазнини и съдържание на немлечни мазнини. Тестът показва, че при повече от половината продукти липсва напълно или част от задължителната хранителна информация, а при насипните сирена това е масово. Най-големият проблем е влагането на немлечни мазнини, най-често растителни. Това е установено при 6 марки. 26 марки са били с недостатъчна степен на зрялост. Мазнините са 44% от сухото вещество по БДС. Под 39,6% мазнини от сухото вещества имат 4 марки. При три марки се наблюдава над 60% съдържание на мазнини от сухото вещество. И при трите са добавяни немлечни мазнини. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации – 5 марки, от които 4 са с влагане на немлечни заместители, посочи Богомил Николов от асоциация Активни потребители. Няма марки, в които количеството на солта да е надхвърлено Няма и намерени антибиотици, сочат резултатите. Тревожно е, че 9 от 36 марки са подправяни, заяви Сергей Иванов – управител на центъра по биология на храните: Има още други три марки, за които ние сме почти сигурни, че са направени от сухо мляко. Те се характеризират с високо водно съдържание и с ниска масленост. От останалите 27 марки имаме подозрение, че се прилагат някои нови подходи за измама, единият с добавянето на ензим, който, образно казано, уврежда казеина в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене. За съжаление, на този етап има метод неприложим в България все още, за откриването и влагането на този ензим. Това, което можем да кажем е, че имаме поне десетина марки, сред които има доста повишено, над 60% водно съдържание и леко понижение на общия протеин и мазнини, които не подозираме, че това са точно такива марки.
От таблицата, публикувана под данните от изследването в сайта на "Активни потребители", става ясно, че в 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини – това са сирене с доставчик "Ипекс груп", с доставчик "Сибила", производител "Сирма приста", дистрибутор "Лъки 2003" ООД, "СВА – КОМЕ" ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар. първите четири сирена са купени в "Кауфланд", а "СВА КОМЕ" в магазините "СВА".
Високо съдържание на вода е открито в "Милки груп био" ЕАД, гр. Хасково ("Кауфланд"), в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик "Клас фуд" ("Кауфланд"), сочи пък bTv .
Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни. Според Николов външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни. Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.