ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият австрийски канцлер встъпи в длъжност

Кристиан Керн

Новият лидер на австрийските социалдемократи Кристиан Керн встъпи в длъжност днес като канцлер на Австрия, предаде Франс прес.

"Вие ще поемете една важна, хубава, но и трудна длъжност, с много отговорности", подчерта на церемонията в президентския дворец в столицата Виена президентът Хайнц Фишер.

50-годишният Керн, досегашен директор на австрийските железници, оглави социалдемократите и правителството след оставката миналата седмица на канцлера и партиен лидер Вернер Файман.

Файман се оттегли след провала на партията на първия тур на президентските избори. Кандидатът на социалдемократите не успя да се класира за балотажа тази неделя.

Файман също така бе обвинен в непоследователност на австрийската политика по въпросите на миграцията. Това бе една от причините за скока в популярността на крайнодясната Австрийска партия на свободата, чийто кандидат Норберт Хофер спечели първия тур на президентските избори и има всички шансове да победи и на втория тур на 22 май.

Задачата на Керн ще бъде да вдъхне нов живот на коалицията между социалдемократите и консерваторите от Австрийската народна партия, отбелязва АФП.

От 2007 г. двете партии са в съюз след три парламентарни избори, но кандидатите им бяха безпрецедентно елиминирани на първия тур на президентските избори на 24 април.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст