ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентското вето за Изборния кодекс мина през правната комисия

Парламент комисия по правни въпроси

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху спорните промени в Изборния кодекс мина през правната комисия на НС.

За това, ветото да бъде преодоляно гласуваха двамата членове на комисията от Патриотичния фронт. "За" да се върне кодексът за гласуване в пленарната зала бяха трима избраници, въздържаха се седем – депутатите от ГЕРБ, РБ и БДЦ.

Заседанието на парламентарното звено премина при засилен интерес от страна медиите и на много неправителствени организации.

Държавният глава наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които ограничават откриването на избирателни секции в чужбина. Според предложените от Патриотичния фронт текстове в рамките на ЕС ще са нужни повече заявления за гласуване извън дипломатическите мисии на страната ни. А в страни, които не са членки на Съюза, бюлетини ще се пускат само в посолства, консулства и градовете с над 1 млн. души население.

Междувременно българи в чужбина организираха протести заради затрудненията, които новите текстове биха им създали.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по-рано днес за пореден път заяви, че ще формацията ще напусне управлението, ако президентското вето не бъде отхвърлено.

Според него, ако колегите му в парламента променят Изборния кодекс според искането на Плевнелиев, това би доказало, че имат диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция.

Очаква се днес партиите от коалиционното мнозинство – ГЕРБ, ПФ и РБ да излязат с окончателна позиция по отношение на президентското вето. То ще бъде гласуване утре в пленарната зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст