ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кунева сезира главния прокурор за купена матура

меглена кунева

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева сезира главния прокурор Сотир Цацаров за купена матура, съобщиха от просветното министерство. Репортер заяви пред Кунева, зам.-министъра Диян Стаматов и представител на Икономическа полиция, че е заплатил на човек с Фейсбук профил за отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ).

Екип на Нова успя да договори получаването на отговорите на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Миналата седмица министър Кунева изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което поиска прокуратурата да проверява сигналите за преписване.

По традиция рано тази сутрин в залата на петия етаж в Министерството на образованието и науката се генерира изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. Изпитът за 12-и клас по БЕЛ започна в 8.00 часа, но темата за 41-ия въпрос бе съобщена по-късно от съображения за сигурност. Изпитният тест беше генериран чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации.

Интерпретативно съчинение или есе върху повестта "Гераците" от Елин Пелин е 41-ият въпрос за матурата. По нея пишат 52 089 зрелостници.

През тази година ръководството на  МОН въведе засилени мерки за сигурност на матурите в училищата, за да няма преписване. За тази цел бяха разположени видеокамери във всяка от 4000-те изпитни зали в училищата, в които ще има матури, а "умни" датчици ще улавят съмнителни сигнали.

Миналата година, часове преди матурата по български език и литература, изтече информация във Фейсбук за автора, върху който беше изпитната тема. Потребител с псевдоним Пейо Яворов обяви, че ще се падне именно стихотворение на поета. Стана ясно, че и стотици квестори са изнасяли информация по време на матурите.

По повод мненията, че родители не трябва да присъстват на матурите в училищата, два дни преди изпита заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов каза, че "родителите трябва да присъстват там, където има съмнение за истинност".

Вчера експерт от МОН коментира, че пищовите за матурите вече са станали  бизнес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст