Вътрешната комисия прие забраната на бурките

Депутатът Красимир Ципов има богат речников запас

Проектозаконът срещу бурките беше приет на първо четене от вътрешната комисия в НС единодушно.

Той беше внесен от Патриотичния фронт и предвижда забрана в цялата страна на носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Това беше втората победа за деня на ПФ, след като по тяхно искане беше отхвърлено ветото на президента по текстове от Изборния кодекс за гласуването в чужбина

Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието на комисията, а законопроектът беше подкрепен с 11 гласа "за" – на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.

Според текстовете забраната ще важи за граждани на България и временно пребиваващи като мигранти. Забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

От ПФ мотивират се мотивират с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели.

Законопроектът беше подкрепен и от МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза, че мерките в закона ще допринесат за опазването на сигурността и обществения ред. Той даде за пример законодателството във Франция, Германия и Белгия, което предвижда подобни рестрикции.

Шефът на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов обобщи, че темата вече се поставя в много общински съвети в страната, докато с приемането на закона парламентът ще реши нещата от раз.

Това е разумният подход и смятам, че ще съумеем да облекчим и местната власт с подобни  решения, застана Цветанов зад коалиционните партньори от ПФ.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза пред депутатите, че ведомството е направило съпоставителен анализ със законодателството по въпроса в другите европейски страни.

Според анализа, във Франция и Белгия се забранява носенето на облекло на обществени места, което скрива или прикрива лицето. Той добави още, че в доста германски провинции такова облекло е забранено да носят учителите. В Холандия има закон, който също забранява да се носи бурка на обществено място.

Става въпрос за една опасна тенденция, която в българското общество се наблюдава приблизително от десетина години, защити законопроекта от името на вносителите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст