Отмениха предсрочните избори в Македония

македония протести

Предсрочните парламентарни избори в Македония, свикани на 5 юни, бяха отложени за неопределено време, предаде Франс прес. Това решение беше взето, след като опозицията обяви, че ще бойкотира вота, тъй като според нея той няма да бъде честен.

Конституционният съд в Скопие прекрати вчера предизборната кампания и забрани провеждането на предсрочните избори. Веднага след това председателят на парламента Трайко Веляновски свика парламента, който бе разпуснат на 7 април. Депутатите приеха промени в Изборния закон, които анулираха свикването на изборите на 5 юни.

На заседанието на парламента бяха приети оставките на министрите на вътрешните работи Оливер Спасовски и на труда и социалната политика Фросина Ташевска-Ременски, както и на зам.-министрите на финансите, информационното общество и администрацията и на земеделието. На освободените места са назначени бившите министри Митко Чавков в МВР и Диме Спасов в Министерство на труда и социалната политика.

Отлагането на изборите бе ключово искане на хилядите демонстранти, които излизат по улиците на столицата Скопие почти всяка вечер от 12 април. Те бяха провокирани от решението на президента Георге Иванов да амнистира политиците, замесени в скандала с масовото подслушване на македонски граждани.

По-рано Европейският съюз предупреди, че правителството, което би било съставено след бойкотирани от опозицията избори, няма да е легитимно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст