ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгартабак” – от печалбите към загубата

Булгартабак

Само за година едно от най-печелившите предприятия у нас се превърна в губещо. Затвори част от производствените си мощности, съкрати стотици работници, които инак получаваха доста добри възнаграждения. И в крайна сметка постигна драстична обезценка на пазарната си капитализация. Ако не сте се досетили – става дума за "Булгартабак холдинг". 

Акционерното дружество отчете поредна загуба за второ поредно тримесечие. В периода януари-март тази година тя е в размер на 462 хил. лв. на неконсолидирана основа, а за последната четвърт на 2015 г. отрицателният финансов резултат бе 1.435 млн. лева. Тези данни може би нямаше да впечатляват толкова и да изглеждат така странни, ако през първото тримесечие на миналата година в отчета на цигарения холдинг не фигурираше печалба от 2.1 млн. лева. А за цялата 2015-а "Булгартабак Холдинг" регистрира невероятните 82% ръст на нетната си печалба на консолидирана основа – до 56.6 млн. лева.

Тези факти ясно показват как заради нечии интереси една успешна компания може много бързо да бъде съсипана. Защото не бива да забравяме, че финансовите неприятности на холдинга съвпадат с началото на акционерните игри. 

Сега в отчета пише, че загубата идва основно от намаляващите приходи от продажби, и най-вече на тези от външните пазари. Компанията, според мениджърите й, не е успяла да компенсира това с общия ръст на реализираната готова продукция от 6% през тримесечието и въпреки че разходите по дейността остават константни. Така в първите три месеца приходите са с 15% по-малко на годишна база, а стойността на похарчените средства се запазва 12.4 млн. лева.

Финансовите резултати на "Булгартабак" вероятно ще се влошават още през следващите месеци, след като от 1 април дружеството преустанови производството и продажбите на продукция за страните от Близкия изток. Вследствие на това беше затворена и софийската цигарена фабрика, работниците й бяха освободени, а машините и оборудването – пренесени в други дъщерни фабрики.

Това, разбира се, нажежи напрежението между ръководството и синдикатите до последно. Хората от КНСБ и от "Подкрепа" започнаха протести, които прозвучаха и под прозорците на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Те поискаха държавна намеса за спасяване на изчезващия бранш – производството на цигари в България. Настояваха да получат информация дали има реален купувач на продукцията на "София-БТ" АД и предложиха фабриката да бъде дадена на франчайзинг, за да бъде спасена.

Според тях, ако се даде възможност на някоя компания да поеме цялото управление, производство и реализация на продукцията, носеща търговските марки, произвеждани в цигарената фабрика в София, това би дало  възможност да се избегнат масовите съкращения на над 400-те заети в момента в дружеството По този начин можеха да бъдат спазени и клаузите в договора за приватизация, които вменяваха ангажимент дружеството да работи до 2021 година. Всичко това, разбира се, не се случи.

Конкурентите на "Булгартабак" от "Слънце Стара Загора Табак" АД също приключват тримесечието на загуба. Но приходите му от продажби на тютюневи изделия при тях са се увеличили с една четвърт и основният дял от прираста идва от износ. Компанията работи с клиенти в над 20 държави. 

Разходите по дейността също са по-малко и в крайна сметка загубата е намалена до 361 хил. лв., а е била 503 хил. лв. година по-рано. До 2009 г. това предприятие беше част от "Булгартабак", но днес 67.85% от капитала му се контролира от бившия приватизационен фонд "Сила холдинг" АД, а Централна коооперативна банка държи 7.32% от акциите с право на глас.

Любопитно е, че и двете фирми отбелязват в отчетите си сред причините за драстичното свиване на приходите им у нас значителния дял на сивия сектор при продажбите на цигари. Което пък не спира управниците точно през последната година да отчитат небивали успехи в противодействието на тютюневата контрабанда. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст