ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столтенберг: Срещата на НАТО през юли ще е преломна

столтенберг

Преломни решения ще бъдат приети на срещата на върха на НАТО на 8-9 юли във Варшава. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в публикувано вчера интервю за Полското радио, предаде ТАСС.

"Юлската среща на върха ще бъде преломна", каза той. "НАТО ще приеме ключови решения за това как да се адаптира към новата ситуация в сферата на сигурността."

"Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа, това ще бъде многонационално присъствие. По този начин ще дадем ясен сигнал, че нападение срещу една страна е нападение срещу цялата организация НАТО", отбеляза генералният секретар. "Някои от съюзниците – САЩ, Великобритания и Германия, вече декларираха, че ще бъдат в първите редове на тези, които ще укрепят тези сили", посочи Столтенберг, без да съобщава никакви подробности, тъй като заяви, че процесът на съгласуване с военните и експертите все още не е приключил.

В отговор на въпрос за плановете на източния фланг да бъдат разположени четири батальона, в това число един в Полша, Столтенберг каза, че "експертите препоръчват на изток да бъде изпратен батальон, който да бъде съставен от войници от различни страни". "Мислим върху това", посочи той. "Детайлите ще станат известни до няколко седмици." "Това е само един от елементите на плана, който алиансът разглежда", подчерта генералният секретар и напомни, че САЩ планират да разположат въоръжение и войници на източния фланг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст