ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пенсионната система на Украйна пред фалит, дефицитът е 6 млрд долара

Украински гривни

Дефицитът на пенсионният фонд на Украйна вече е 145 млрд. гривни (около 5,8 млрд. щ.д.), предаде ТАСС думите на министъра на социалната политика Андрей Рева в ефира на украинската телевизия ICTV. "Ако през 2014 година дефицитът на пенсионния фонд е съставял 80 млрд. гривни и е ставало въпрос как да бъде покрит, тогава беше решено облагането на пенсиите, което даде 1,800 млрд. След година бе решено да се намали ставката на единичния социален внос от 38 до 22%. След това няколко икономисти уверяваха, че в момента, когато намалим ставката на еднократния соцален внос, недостигът на средства ще се прекрати", заяви министъра.

Същевременно, по думите му, изтекоха пет месеца и дефицитът на пенсионния фонд се увеличи до 145 млрд. гривни. "Ние взехме 65 млрд. гривни и ги дадохме на големия бизнес, надявайки се, че ще му бъде съвестно и той ще ги върне чрез повишаване на работните заплати и вноските в пенсионния фонд. Това не стана", заяви Рева. "Сега се оказахме в ситуация, когато фактически назрява катастрофа с пенсиите, а именно – дефицит на пенсионния фонд", допълни той.

Според него, пенсионната възраст в Украйна може да се увеличи, за да покрие дефицита на пенсионния фонд. Това не е разгледано нито в коалиционното споразумение, нито в програмата на правителството.

По думите на Рева, правителството разглежда как приоритетният инструмент на покриване на дефицита на пенсионния фонд увеличава количеството на тези, които плащат единния социален внос (ЕСВ). Преди всичко, да се намалят категориите, които имат облекчения при внасянето на вноските.

По данни от социалното министерство на Украйна, от 26 млн. души в трудоспособна възраст, официално работят 16 млн. Пенсионерите са около 12,5 млн. души. На 12 март в министерството потвърдиха, че Международният валутен фонд не иска повишаване на пенсионната възраст за украинците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст