ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От 300 на 80 лева месечно намаляват заплащането за гледане на дете с увреждания

Левове

Като пример за драстично орязаните средства по проектите "Достоен живот" и "Нови алтернативи" майка на дете с умствена изостаналост заяви, че досега е получавала по 300 лева месечно, а сега сумата е намалена на 80 лева на месец, съобщи БНР.

Писма от Министерство на труда и социалната политика са уведомили родителите на деца със специални нужди, че трябва да се обърнат към общините, които са с делегирани правомощия и определят броя на часовете, за които ще се плаща на социален асистент. Вместо за 7 часа, както е досега, държавата ще плаща за двучасов работен ден, разказват потърпевшите.

Заместник-кметът по здравеопазването д-р Лорис Мануелян посъветва протестиращите да не подписват договори с общината, след като са недоволни от сумата, която ще получават на месец. Той не обясни от къде родителите ще получават дори и минималните суми, които са получавали сега.

Общината и държавата продължават да си прехвърлят отговорностите, оплакаха се хората.

Проблемът е, че са отпуснати много малко държавни средства по програмите за социален асистент, каза д-р Лорис Мануелян.

Досега сумата е покривала разходите на 96 семейства в Бургас за 7-часов работен ден, сега сумата е разчетена за 2-часов работен ден. Общината е получила 500 хиляди лева за 18 месеца, а парите трябва да бъдат разпределени между 145 семейства, уточни д-р Мануелян. Общината няма възможност да осигури допълнително средства, за да компенсира ощетените родители на деца с увреждания, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст