ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В очите на АПИ винетките са много евтини

Винетки за 2016 година

Според Агенция пътна инфраструктура (АПИ) цената на винетката у нас е много ниска. Това заяви директорът на АПИ Лазар Лазаров. Според изчисления на ведомството му преминаването на една кола "Капитан Андреево" до "Дунав мост 2" струва 10 евро.

"В други държави цените са много по-високи", допълнил той, без да разяснява, че в другите държави и покупателната способност е много по-висока. 

Очакванията му за допълнителните приходи, които ще влязат в хазната след въвеждането на новите цени на винетките от началото на годината са едва около 300 млн. лева, а приходите от пътни такси след въвеждането на тол системата се очаква да достигнат между 800 млн. лева и 1.5 млрд. лева.

Според мнението на Лазаров, на база разчетите на агенцията, минималните разходи за поддържане на пътната мрежа възлизат на около 600 млн. лева годишно и добавил, че трябва да се помисли за законодателни промени, които ще помогнат парите от тол такси да отиват за строителство на нови пътища.

Пред БНТ той обясни, че "нашата идея се обжалва от неизвестна за нас фирма и жалбата е чисто банкетна. Тя идва от някого, който не иска да се въведе плащането на пътна такса да става на определени пунктове", допълвайки, че тол-такса ще бъде събирана само за камионите.

Лазаров изрази и притесненията си че съществува реална опасност от хакерски атаки след въвеждането на електронните винетки. Според него контролът за винетните стикери след въвеждането на новата електронна система ще се осъществява по два начина – чрез разположените стационарни камери по пътищата и чрез мобилни екипи. Предстои да бъдат поставени нови около 100 стационарни камери.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст