ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МОН търси 153-ма директори на училища

166 -то спортно училище "Васил Левски"

Министерството на образованието и науката (МОН) се готви да обяви след два дни конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната, съобщи зам.-министърът Диян Стаматов на пресконференция днес. Необходимостта от конкурсите се налага поради предстоящо пенсиониране на досегашните директори на образователните институции. 

В столицата ще бъдат овакантени 10 места за директори в държавни училища. В Плевен ще се търсят четирима заместници, докато в Пазарджик те са три. По два конкурса ще бъдат обявени в градовете Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, а по един в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища, декларират от министерството.

Регионалните инспекторати по образование ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София – град, за които са необходими 24 бройки. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Предвижда се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни зам.-министър Стаматов. 

Директорите, които сега ще бъдат пенсионирани, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото. От МОН изразяват увереност, че дългогодишният им опит може да бъде ползван и в бъдеще, като специфичните им знания и умения могат да бъдат използвани в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците.

От министерството уверяват, че конкурсът за държавни училища ще се проведе в София при максимална прозрачност както при провеждане на теста, така и при събеседването с кандидатите. МОН предвижда да даде указания на регионалните инспекторати по образование как да осигурят прозрачност на конкурсите.

До приключването на конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където не се успее да бъде одобрен кандидат, старите директори ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс.

От МОН припомнят, че през изминалата година са проведени конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища, а през 2014 г. на два пъти са провеждани директорски конкурси за 183 и още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори  на  211 общински и 36 държавни училища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст