При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на не млечни мазнини в 8 от пробите, което е около 2% от общия брой взети проби. Това каза по време на пресконференция изпълнителният директор на Българската Агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, на която бяха представи новостите в контрола на предлаганите на българския пазар млечни продукти, както и планираните дейности на Агенцията във връзка с предстоящия летен туристически сезон.
„Още от средата на месец март сме предприели засилени проверки на пазара за млечни продукти. Изследвани са 424 проби за наличие на не млечни мазнини, 155 на сирене, 153 на кашкавал, 166 на краве масло. От тях 393 проби са от продукти, произведени в България, 31 от ЕС”, уточни той. Д-р Илиев подчерта, че в резултат на констатираните несъответствия е направен анализ и агенцията предприема засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци. „Вече се изследват по 5 проби дневно за наличие на не млечни мазнини. Искам да Ви кажа, че капацитетът на лабораторията ни е толкова. Не можем да изследваме повече от 5-6 на ден, затова толкова вземаме. Резултати ще се публикуват на сайта на агенцията”, посочи той.
„При първото пробонормиране са констатирани 3 несъответствия при един и същ производител. Днес има комисия, която ще преустанови дейността му”, обясни Дамян Илиев. „Има един казус, който не ми позволява да казвам имената на фирмите, ако излязат от тази ситуация ще ги казвам, засега ще казваме само дали пробата, която несъответства е от търговска мрежа, от производител, търговец, такава информация ще даваме засега”, уточни изпълнителният директор на БАБХ.