ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

РП – Пловдив внесе обвинителен акт за измама при продажба на апартамент в Пловдив и прехвърляне на лек автомобил

Прокурор

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Раиф М., на 31 г. от гр. Пловдив, за измама с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал у някого заблуждение и с това му е причинил имотна вреда – престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 3 във връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Раиф М.  е предаден на съд за това, че на 19 март 2015 г. в гр. Пловдив е причинил на пострадалия С.П. имотна вреда в размер на 4 290 лева и за това, че през март 2015 г. в гр. Пловдив, като пълномощник на С.П., с цел да набави за себе си и за баба си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у С.П. и с това му причинил имотна вреда в размер на 130 000 лева, която е в големи размери.

На 12 март 2015 г. обв. Раиф М. посетил заложна къща в гр. Пловдив, собственост на С.П, за да заложи четири автомобилни джанти. Двамата постигнали съгласие за цената. Докато разговаряли, С.П. останал с впечатление, че обв. Раиф М. е заможен човек, който имал познанства с високопоставени хора.

На 14 март 2015 г. обв. Раиф М. отново се срещнал отново със С.П. и го заблудил, че щял да има големи проблеми с полицията, тъй като нямал необходимите документи за дейността на заложната къща. Твърдял също, че предишният собственик щял да го вкара в затвора. С.П. повярвал на обвиняемия, защото нямал голям опит в този бизнес. Обв. Раиф М. убедил С.П. да замине за чужбина, като му обещал, че през това време щял да направи така, че нещата около него да се подредят, защото имал връзки и пари. С.П. се съгласил и дал пълномощно на обвиняемия да се разпорежда със заложната къща и имуществото му. Обв. Раиф М. изтъкнал необходимостта от получаване на пълномощно, защото можело да се стигне до конфискуване на имуществото на С.П, а при нужда той щял да го прехвърли на трети лица. Пострадалият заминал за Англия с билет, купен от обвиняемия. Докато бил в чужбина, двамата говорили няколко пъти по телефона. Обв. Раиф М. убеждавал С.П., че трябвало да остане в Англия, защото в България бил обявен за издирване. През това време обв. Раиф М. подготвил документите за прехвърляне на апартамент на бул. „Цар Борис III Обединител“ в гр. Пловдив, собственост на С.П.

На 23 март 2015 г. заедно с брокер по недвижими имоти  отишли при нотариус в гр. Пловдив. Там обв. Раиф М.  показал даденото пълномощно. Така апартаментът бил прехвърлен на неговата баба, която той бил довел при нотариуса. На същата дата по сметката на С. П. от сметката на бабата на обвиняемия били преведени 60 000 лв., за покупко-продажба на имота, които той изтеглил. Посочената сума задържал за себе си, като не я предоставил на С.П. По делото е била назначена стоково-оценъчна експертиза,  която установила, че пазарната стойност на апартамента е 130 000 лева.

На 19 март 2015 г. обв. Раиф М. пак с пълномощно успял да убеди притежател на лек автомобил, марка „БМВ 318“ да прехвърли собствеността на роднина на съпругата му, след като знаел, че колата била платена и използвана от С.П. Според оценъчната експертиза пазарната стойност на автомобила е 4 290 лева.

На 30 март 2015 г. С.П. се върнал от Англия. Обвиняемият му обяснил, че докато бил в чужбина бил прехвърлил апартамента му и се налагало С.П. да пренощува в бунгало до гр. Пловдив. На следващия ден пострадалият посетил заложната къща, установил липси на предадени в залог вещи, оттеглил пълномощните си и подал жалба в полицията.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обв. Раиф М. не се е признал за виновен. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст