ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според министър Петкова тепърва ще се правят промени в законодателството засягащи енергийния пазар

Теменужка Петкова

Трябва да се направят промени в националното законодателство, за да бъде вграден моделът на Световната банка за пълната либерализация на енергийния пазар. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След това КЕВР трябва да влезе в своята роля и да се даде старт на пълната либерализация. По думите на министъра й, всичко зависи от това кога ще разполагаме с финалния вариант на модела.

За Петкова защитата на уязвимите потребители е важен момент от модела на либерализация на енергийния пазар, за които е предвидено да ползват по социална тарифа – определено количество количество електроенергия за покриване на основните жизнени потребности. Тази социална тарифа е временна мярка за петгодишен период, в който трябва да бъде развит пазарът, хората да получат информация и да излязат на свободния пазар. Около 1 милион и 100 хиляди души ще се възползват от тази социална тарифа.

Министър Петкова уточни, че Българската независима енергийна борса е заработила много добре и няма да се стигне до драматични проблеми както в АЕЦ "Козлодуй", така и в "ТЕЦ Марица Изток – 2".

В момента у нас на работно посещение е китайска делегация и се водят разговори за изграждането на нова ядрена мощност. Условията на българската страна обаче са подобен проект да се развива само, ако е икономически обоснован и ако не се изисква държавна гаранция, както и ако не се изисква миксиране на цената на пети и шести блок с цена на бъдещ седми или осми – така Теменужка Петкова очерта преговорните рамки.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст