Н.Пр. Ема Хопкинс: Фактът, че министър Бъчварова председателства срещата с посланиците, показва колко сериозно България се е заела с осигуряване на безопасността на туристите

Бъчварова-Хопкинс

Обсъдихме мерките и резултатите от тях за изминалия зимен сезон и представихме набелязаните от МВР стъпки за настоящия летен сезон, които да гарантират сигурността на чуждите туристи и тяхното пребиваване в страната, съобщи министър Румяна Бъчварова с уточнението, че поради очаквания силен туристически сезон е планирано командироването на 730 служители по Черноморието. Тя посочи, че продължава добрата традиция със съвместните патрули, осъществявани с полицаи от Румъния и Чехия, както и от Гърция. Министър Бъчварова увери, че усилията се съсредоточават към по-добра организация на работа по отношение на случаи, в които чуждестранните туристи имат нужда да подадат сигнали или жалби. През тази година МВР планира и повече полицейски операции, насочени към конкретните проблеми, които се поставят.

Посланикът на Обединеното кралство в София оцени ангажираността на страната ни след проведената поредна среща на професионалното и политическото ръководство на МВР с посланиците на държави, за които  България е популярна туристическа дестинация. „Срещата вече се провежда редовно, по два пъти в годината, и е много конструктивна и активна“, обобщи посланик Хопкинс. По думите ѝ, фактът, че министър Бъчварова председателства тази среща, показва колко сериозно българската страна се е заела с обезпечаване на сигурността и безопасността на туристите, които посещават страната ни. Като позитивен пример посланикът на Великобритания посочи изготвения формуляр, преведен на английски, френски, немски и руски език и който туристите могат да попълват при евентуални инциденти. Това е начин да се улесни процедурата и в крайна сметка чуждите граждани да останат с едно положително впечатление от посещението си в България, коментира Н.Пр. Хопкинс. Тя отбеляза, че представителите на посолствата също имат своите задължения. Едно от тях е да информират сънародниците си, планиращи посещение в  България, за изискванията и правните реалности, с които те трябва да се съобразят. Посочи, че един от обсъжданите на срещата въпроси е бил този за необходимостта от осигуряване на превод, за да се помогне на туристите, както и да бъдат разрешени бързо евентуални проблеми.

По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, туризмът изключително много зависи от това да осигурим спокойствието и сигурността на дестинацията. В този смисъл тя благодари на МВР за предприетите своевременни проактивни действия. Ангелкова припомни за съществуващия горещ телефон, на който всеки турист може да се обади и да коментира всичко, което го интересува в областта на туризма, включително и да дава оплаквания или препоръки. До месец ще започнат да функционират и информационните табели на всеки от плажовете по Черноморието с денонощен телефон, за да може при нередности там да се реагира незабавно. Издаден е и наръчник за правата на туристите и потребителите – на български и английски език, който вече е публикуван на интернет страницата на Министерството на туризма, но ще бъде разпространен и сред посолствата, хотелиерите, туроператорите. Целта е всички, които ще посетят страната, както и българските летовници, да знаят към кого да се обърнат при необходимост.

На днешната среща присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, директорите на ОДМВР – Варна, Бургас, Добрич, Смолян, Благоевград и София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст