ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ни спасява от бежанци, но наесен

бежанци

Единствено ледников период би отървал правителството от грижата за опазване на южната ни граница от незаконно преминаващи бежанци. Само ако там се вихри зимна хала и температурите са минус 20, това би сковало желанието на някой да се надрънди и пеш от Турция да търси къде да пресече полосата ни. Ледниковият период обаче я настъпи, я не след стотина години. А сега е началото на лятото и към границата ни иде жега.

Не е нужно да си Нострадамус, за да прогнозираш, че със затоплянето натискът на имигранти по нашите граници ще се засили. Подобно предсказание направи тази седмица заместник вътрешният министър Красимир Ципов. Със затоплянето ще се увеличи човешкият поток, но МВР и другите силови структури правят всичко възможно да се предотврати напливът на хора, увери той.

Ципов се оказа прав – градусите се вдигнаха и бежанците хукнаха насам. На граничен пункт "Лесово" в сряда (1 юни) откриха в товарен камион 10 нелегални мигранти, скрити сред натоварените във вагоните  трактори. Те можеха и да преминат незабелязано, ако не беше тъпата грешка на трафиканта да пререже пломбажното въже и после да го съедини с игла. А този гаф, в съчетание с проверката с газ-анализатор, която направил дежурният граничен полицай, бил достатъчен, за да се отвори камионът и пред очите му да цъфнат десетимата бежанци, представящи се, разбира се, за сирийци.

Газ-анализаторът върши чудесна работа в такива случаи – предния ден на същия пункт отново били заловени 10 нелегални мигранти, този път афганистанци, натоварени в румънски камион. Само за едно денонощие по южната граница са били хванати общо 215 бежанци, които опитали да преминат в България. Любопитно е, че 62 от тях понечили да влязат от гръцка територия в района на граничния участък Ново село. Те били засечени с термовизионни устройства и когато видели, че граничните патрули идат, се върнали обратно. Общо 155 мигранти са се опитали да влязат от Гърция в България, сочат справките на "Гранична полиция".

Въпросът обаче е дали наистина силовите структури правят всичко възможно, за да предотвратят наплива на хора, както твърди заместник-министър Ципов. Едва ли. Макар че ако вярваме на премиера Бойко Борисов, направо сме унищожили мерака на бежанците да пресичат границата ни нелегално. Вярно е, че през уикенда граничните полицаи хванаха две групи незаконни мигранти на влизане от Гърция, но вече цяла седмица това дава основание за хвалби колко сме добри и как прекрасно пазим границата си. Даже в сряда (1 юни) на редовното заседание Борисов изказа благодарност на министрите Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева за добре свършената и експертна работа във връзка със залавянето, обработването на документи и връщането на нелегалните имигранти обратно в Гърция. Ама нали това им е работата, за която им се плаща – какви благодарности?!

При липсата на близка перспектива за ледниковия период ни остава надеждата, че България е нежелана дестинация за голяма част от бежанците. Другата добра новина е, че партньорите ни от ЕС най-сетне ще ни обърнат по-сериозно внимание и даже има шанс да ни окажат помощ при криза с мигрантите. Страната ни ще бъде включена в Европейската гранична и брегова служба, въпреки че не сме част от Шенгенското пространство и вероятно няма да бъдем. За компенсация обаче Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие да промени законодателството на ЕС в тази посока. Това ще ни гарантира, че в случай на засилен миграционен натиск по границата с Турция останалите държави членки на ЕС и Европейската гранична и брегова служба ще бъдат задължени да окажат необходимата техническа подкрепа и помощ с още специалисти.

Службата бе предложена от Еврокомисията през декември 2015 г. и ще бъде изградена на основата на агенцията Frontex и структурите на държавите членки, отговарящи за границите, които ще продължат да извършват всекидневната охрана на външните граници. Предложението предвижда създаването на резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо реагиране, създаването на център за мониторинг и анализ на риска по външните граници на ЕС. Също и право на намеса, ако някоя държава в ЕС не може да се справи с миграционната вълна, както и по-ефективна роля в дейностите по връщането на неправомерно пребиваващи в ЕС мигранти.

Притеснителното е, че самата обща гранично-брегова служба все още се създава. Тепърва предстоят преговорите със Съвета на Европа за окончателната структура и задачите на новата агенция. Въпреки това ЕС оптимистично твърди, че е възможно Европейската гранична и брегова охрана да започне да функционира още от есента на тази година.

Очевидно в предстоящите до есента три-четири месеца България ще трябва сама да се оправя с проблема с незаконните мигранти. Оградата все още не е достроена и в тези участъци нито прословутият ловец на бежанци Динко, нито газ-анализатор може да спре наплив на бегълци. А тръгнат ли на тълпи, кабинетът набързо ще забрави словата за благодарност…

 

"Туптящо сърце" на полосата

Двете групи мигранти, заловени преди дни на българо-гръцката граница, бяха засечени с т. нар. система "туптящо сърце". Това е мобилно техническо средство, което с помощта на датчици е в състояние да улови всяко движение и дори пулса на сърцето на укрити в превозни средства хора. Системата не е ново средство, каквато информация тиражираха премиерът Борисов и вътрешният министър Бъчварова. През 2014 г., по време на управлението на тройната коалиция, тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев пусна обществена поръчка за закупуването на 7 преносими системи за регистриране на сърдечен ритъм тип "туптящо сърце" и 7 газ-анализатора. Анализаторите регистрират завишени нива на въглероден диоксид в затворени пространства. Когато уредът отчете наличието им, това означава, че в дадено превозно средства има хора, които искат да преминат границата нелегално. За 14-те системи бяха предназначени 837 864 лв. с ДДС.  

Системите "туптящо сърце" имат мобилна станция за преглед, обработка и предаване на изображения чрез комуникационната система на МВР. Те са разположени на основните гранични пунктове в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст