ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съседите пострадаха от охлаждането в Китай

Китай

Стопанствата на Хонконг, Макао и Тайван се свиха през първото тримесечие на сегашната година, а подгряваният от цените на суровините бум в икономиката на Монголия започна да крее. И лошите новини не свършват дотук, убедени са банковите анализатори. Те очакват "заболяването" на най-близките съседи на Китай да се разпространи и към други държави.

Хонконг – специалният административен район на Китай с ограничена автономия, също вече усеща охлаждането на континента. Статусът му на финансов център постепенно отстъпва славата си на градове от централната част на азиатския колос – Шенчен и Шанхай. А китайските туристи "с широки пръсти", които се стичаха на тълпи в Хонконг, вече предпочитат по-далечни дестинации като Япония и Тайланд.

Разправата с корупцията оряза приходите от хазарт в Макао – другия специален китайски административен регион. Постъпленията от игралните зали и автомати в бившата португалска колония намаляват вече от почти две години, а БВП се е свил с 13.3% през първото тримесечие в сравнение със същия период на 2015-а.

Производителите на техника от Тайван също се сблъскват с все по-острата конкуренция на съперниците си от континента – поредното главоболие за острова, чието стопанство вече пострада от намаляващото търсене от най-големия си търговски партньор. Износът се понижава вече 15 поредни месеца, а БВП на Тайван се е свил с 0.68% на годишна база.

За Монголия, която изнася в Китай около четири пети от продукцията си, забавянето на растежа на могъщия съсед в комбинация с падащите цени на най-масовите експортни стоки – въглища, петрол и мед, оказва пагубно въздействие върху стопанството. Въпреки че монголският БВП се повиши с 3.1% през първото тримесечие, този растеж е далеч от рекордните 17.5%, постигнати през четвъртото тримесечие на 2011-а.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст