ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Защо писах “двойка” на проф. Вучева

проф. Вучева

Във вторник, 31 май,  проф. Христина Вучева се яви пред мен на изпит. Аз, нейният бивш студент, й писах напълно заслужена "двойка". Падна й се въпрос от пенсионното осигуряване и тя се изложи мощно.

Защо й дадох слаба оценка?

Проф. Христина Вучева гостува на Димитър Цонев в "Още от деня" по БНТ. "Пенсионната реформа – на поправителен. По тази тема в студиото ще говорим с проф. Христина Вучева – икономист, бивш вицепремиер, министър на финансите в служебното правителство 1994-1995 г.", обяви тържествено бившият царски говорител Цонев.

И докато говореше за погребение, известната с известността си професорка взе да пуска едни радостни усмивки – да се чуди драгият зрител защо?

"Вторият пенсионен стълб е една опасна игра". "С него трябва да се действа радикално. Той трябва да се закрие", каза проф. Вучева. "Колкото повече изчакваме, толкова по-рисково става". Тези откоси отправи към публиката икономистката.

Какво става? Маркс ли й говори, Ленин ли?

"Какво ти пука, нали се борихме за този плурализъм?", ще кажат много от вас. И няма да са прави.

Защото да се нарушава по такъв груб начин балансът между трите стълба, които крепят пенсиите у нас, е повече от некомпетентно. И без това министър Горанов е хвърлил око на частното пенсионно осигуряване в името на това да прикрие със смокинов лист огромните срамотии на НОИ.

И второ – разговорът между човека с бостанджийския прякор и попрезрялата експертка се провежда не на Женския пазар, а в национален ефир пред близо милионна аудитория. Да се плашат по такъв начин задължително осигуряващите се в частните фондове само защото и двамата участници са индеферентни към тях – Вучева отдавна взима държавна пенсия, а Цонев, тристълбовият модел не го хваща, защото е роден година преди 1960-а. И понеже аз издържам тази телевизия, като данъкоплатец не искам по нея да дават икономически терористи. Още повече че всичко преля в безпричинна радост и гърлен смях, когато двамата сеирджии се разговориха за пълната безперспективност на частните фондове.

Четете и дебелейте! Родените след 1 януари 1960 г. ще получават от първия стълб с 28% по-ниска пенсия, тъй като идеята била с техните 5% в индивидуална партида плюс евентуалното влагане на техните пари чрез капиталовия пазар да се образува втората им пенсия. Очаквало се е тя да надмине тези 28%, които се губят от първия стълб. Капиталов пазар обаче при нас липсва. А и всички наблюдения и анализи сочат, че втората пенсия няма да може да навакса тези 28% на фона на икономическата ситуация в последните години.

Проф. Вучева изговаря тези нелепости и двамата – водещ и събеседник, избухват в смях. Митко само подхвърля, че каппазарът ни едва ли ще се оправи, Вучева го хвали колко е досетлив и интелигентен… От екрана се "лее" някаква нискоинтелигентна идилия.

ЗАЩОТО: Частните пенсионни фондове на България инвестират едва около 10% от активите си в българския капиталов пазар. Членството ни в Европейския съюз отдавна ни е отворило инвестиционния пазар на 28-те членки. Така че доходността на фондовете в почти никаква степен не зависи от това какво става на фондовата борса у нас.  А тя, доходността, е почти 6% на година.

Чиста двойка, проф. Вучева! Съжалявам. Явете се пак.

Само че ако може да не е по БНТ, щото се дразня – на тях аз им плащам през данъците си и не съм съгласен да гледам подобни скудоумия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст