ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затегнаха мерките за сигурност на летището

летище

В навечерието на четвъртата годишнина от атентата на бургаското летище "Сарафово" (на 18 юли 2012 г.) кабинетът реши да включи предполагаемите извършители Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад в списъка с лицата, за които има данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансирането му. На редовното си заседание в сряда (1 юни) Министерският съвет одобри промени в Списъка на лицата, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма. Предложението Хасан и Мелиад да бъдат включени в списъка направи главният прокурор Сотир Цацаров.

В началото на годината влязоха в сила промени в Закона за мерките срещу тероризма, които целят предотвратяване и разкриване на действия на хора, компании, групи и организации, които са насочени към финансиране на тероризма. Основно мерките предвиждат блокиране и забрана за предоставяне на финансови средства и активи и на икономически ресурси. Досега в списъка влизаха лица, срещу които е образувано наказателно производство за тероризъм и/или финансирането му. Кабинетът обаче разшири кръга на засегнатите, като добави и такива, срещу които са образувани производства за набиране или обучаване на отделни лица или групи от хора с цел извършване на тероризъм, както и за излизане или влизане през границата на страната и незаконно пребиваване с цел участие в тероризъм.

Министрите гласуваха и допълнителни мерки за сигурност на столичния аеропорт във връзка с настъпващия туристически сезон.

От началото на юни на летище "София" ще бъдат създадени временни полицейски контролно-пропускателни пунктове, разположени на подходите към Терминал 1 и Терминал 2. В състава на временните КПП-та ще участват служители на "Гранична полиция",  дирекция "Жандармерия" ,дирекция "Сигурност" към летище "София", ще се включват и служители от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Ще бъдат извършвани периодични проверки на хора и моторни превозни средства, без да се нарушава или затруднява движението в посока летищните терминали. На ГКПП – "Летище Бургас" и ГКПП – "Летище Варна", съвместно с граничните полицаи през летния сезон ще патрулират и служители на дирекция "Жандармерия". Пътуващите да предвидят повече време за придвижване, препоръчват от МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст