ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Позиции

Владислав Горанов – министър на финансите

"Реших в предложения от МФ проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване да отпадне темата, свързана с правната уредба във фазата на изплащането на втората пенсия. Затова оттеглям тези предложения.

Опитът да се създават страхове в българските граждани и темата да се коментира с аргументи дали е защитена частната собственост, ни кара да мислим, че зад тези мотиви се крие някаква друга цел на противниците на измененията в закона. Философията на модела е първият и вторият стълб да се конкурират. От втория стълб се очаква да бъде така управляван и да генерира такава доходност, че да гарантира на лицата пенсия не по-ниска от тази, която биха получили, ако се осигуряват само в първия стълб. Ако някой се изкуши и изтегли сумата, която е натрупана в универсалния пенсионен фонд, след това ще трябва да остане с много по-ниска пожизнена пенсия, изплащана от държавното обществено осигуряване – риск, който не се изговаря на глас, но не трябва и да бъде пренебрегван.

Ако е противоконституционно да избереш в кой модел да се осигуряваш, значи аз грешно разбирам конституцията."

241203

Пламен Орешарски – бивш министър-председател и министър на финансите

"След глобалната криза през 2008-а цените на доста финансови активи спаднаха и пенсионните фондове вече нямат тези натрупвания, които ние очаквахме да имат, когато в началото на века правехме дългосрочни стратегии за развитие на втория стълб на пенсионната система. На мен ми се струва обаче, че все пак този проблем малко се драматизира, защото пенсионните фондове работят с много дълги хоризонти и временни сътресения не бива да ни изваждат от равновесие. Сега е период на стабилизация и се надявам, че натрупванията във фондовете отново ще се увеличат.

Но при всички случай съществува и опасност това, което сме очаквали да се натрупа във фондовете, да не се сбъдне. С други думи, реалният размер на пенсията, която те ще започнат да плащат, да е по-малък от очаквания. И това притеснява Министерството на финансите, където се обсъждат различни варианти за решение. Но аз призовавам колегите да обмислят тези варианти по-подробно и внимателно, преди да ги лансират."

229962

Христина Вучева – бивш министър на финансите

"Вторият – капиталов стълб бе наложен "още в началото, когато през 2000-а бе въведена сегашната пенсионна система у нас. Това стана по примера на много малко страни в които го има. Но изминалите години ни върнаха към един проблем, който тогава не бе обсъден както трябва. Той е, че когато имате индивидуална партида, в нея постъпва само част от задължителната вноска за пенсия на хората, родени след 1959 година. При тях по-голямата част от вноската, но не цялата, постъпва в НОИ, а една по-малка част – в универсалните пенсионни фондове. Тези хора ще получават по-ниска пенсия от онези, които са родени до края на 1959 година. Хората, родени до 1959 г., ще получават с 28% по-висока пенсия от тези, които са родени след това – от тяхната вноска 28% не отиват в НОИ, а в универсалните пенсионни фондове. Когато се създаваше тази система, се смяташе, че парите, отиващи в пенсионните фондове, ще бъдат увеличени по начин, който ще позволява по-висока пенсия. Но процесите през годините показаха, че това няма да стане.

Другият проблем е, че когато тази пенсия е пожизнена и наследствена, според актюерската практика тя не може да бъде свързана с индивидуална партида. Министърът на финансите  установи този проблем и го постави. Но си спечели обвинения, че искал да национализира парите на хората. А проблемът всички ще го проумеят след две-три години, когато фондовете ще трябва да започнат да плащат тези пожизнени пенсии. А парите няма да им стигнат, за да изпълнят докрай този свой ангажимент. И тук изниква още един въпрос: дали този втори стълб в пенсионната система трябва въобще да съществува."

252077

Даниела Петкова – председател на управителния съвет на Пенсионноосигурителна компания "Доверие"

"Хората трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване предлага девет различни възможности за свободен избор на лицата, придобили право на пенсия от Универсален пенсионен фонд, при запазване на правата на наследниците.  Не знам на базата на какви данни финансовият министър твърди, че пенсионните фондове не могат да надградят с 28% първата пенсия от НОИ с втората пенсия от частния стълб на пенсионната система. Ако не видим конкретни разчети, тази констатация ще остане едно голо твърдение."

228406

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст