Цената на петрола скочи над 51 долара за първи път от ноември 2015 г.

пазари

Цената на фючърсите на петрола от сорт брент с доставка през август 2016 г. на борсата в Лондон покачиха над 51 долара за барел за първи път от 12 октомври 2015 година. Покачването през днешната търговия е с 0.9% до 51.05 долара за барел, показват данните от търговията и дори до максималните до момента 51.30 долара. 

"Руската валута леко се засили на фона на растящите цени на петрола, като по този начин долара падна спрямо рублата с 0.4% до 65 рубли за долар, а еврото с 0.5% до 73.8 рубли", коментира експертът от "БКС Експрес" Константин Карпов, цитиран от ТАСС.

Според него в движението долар/рубла може да настане "денят на истината".

"Ако "мечките" успеят да се закрепят под тренда, спадът може да продължи до 62-63 рубли за долар", предполага експертът. 

В допълнение към динамиката на цената на петрола, ключово събитие за рублата през тази седмица ще бъде заседанието на Централната банка на Русия за определянето на основната лихва. "Отчитайки внимателното отношение с който подхожда регулатора към този въпрос, не се очаква рязко сваляне на нивото. Това означава, че и волатилността след решението ще бъде краткосрочна и без сериозни последствия", добавил Карпов.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст