Цветан Цветанов в Китай: Българските общини предлагат огромни възможности за инвестиции

Цветан Цветанов в Китай

Много български общини развиват успешни партньорства с градове и провинции от Китай и това е добра основа за развитие на традиционно приятелските отношения между двете държави. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на среща със заместник-ръководителя на Комисията по външните работи на Политическия консултативен съвет на Китай Цай У.

Цветанов е начело на делегация на партията, която е на работно посещение в Пекин, по покана на Китайската комунистическа партия (ККП). В делегацията участват още членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, областният координатор на ГЕРБ-Хасково и председател на парламентарна Комисия по енергетика Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова.По време на разговора Цветан Цветанов подчерта, че ГЕРБ участва активно в европейските политики, чрез партньорството си с всички европейски партии.

„Целта на настоящото работно посещение е да разширим политическото си сътрудничеството и с партии извън Европейския съюз (ЕС). Обмяната на опит по дефинирането и реализирането на различни секторни политики са добра основа за партньорство между ГЕРБ и ККП“, заяви Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че след победата на партията на последните местни избори повече от половината български общини се управляват от кметове на ГЕРБ. „Доброто местно управление създава предпоставки за развитие и сериозен икономически потенциал“, обясни още Цветанов.

По време на срещата Цветан Цветанов, Менда Стоянова и Делян Добрев представиха възможностите за инвестиции в Пловдив, Хасково, Варна, Бургас и други региони от България. От страна на ГЕРБ беше дадена висока оценка на повишения стокообмен между Китай и България и беше подчертано, че механизмът 16+1 е сериозен тласък както в отношенията между двете страни, така и между ЕС и Китай.

Представителите на ГЕРБ оцениха високо сътрудничеството между София и Пекин в сферата на земеделието, икономиката, енергетиката и културата. „България инвестира сериозно в модернизацията на своята жп инфраструктура и развитието на транспортните коридори между Европа и Азия в рамките на сътрудничеството във формата „16+1“ също е добра основа за партньорство“, посочиха те. Цветан Цветанов бе категоричен, че сътрудничеството между двете страни в сферата на образованието е най-важната инвестиция, защото в следствие на това взаимодействие могат да се развиват партньорства във всички останали сфери.

От китайска страна г-н Цай У заяви, че редовните посещения на държавно ниво между България и Китай задълбочават приятелските отношения между двете страни. Беше дадена висока оценка на посещението на премиера Бойко Борисов през 2015 година в Китай в рамките на Механизма 16+1, както и на визитата на президента Росен Плевнелиев през 2014 г. Зам.-ръководителят на Комисията по външните работи на Политическия консултативен съвет на Китай подчерта още, че инициативата „Един пояс – един път“ цели взаимно сътрудничество в развитието на Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Затова се радваме, че между Китай и България има изградено успешно сътрудничество. Виждаме потенциал за допълнително развитие на инвестициите в сферата на селското стопанство, икономиката и образованието“, подчерта Цай У.

Ръководителят на делегацията на ГЕРБ Цветан Цветанов също оцени високо двустранните посещения на държавно ниво между България и Китай. „Доказателство за нашето приятелско отношение към Китай и намеренията за продължаването на сътрудничество между двете страни е предстоящото посещение в Пекин на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова“, заяви Цветанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст