Японските инвеститори се притесняват от Brexit

камерън абе

Опасенията от Brexit ще накарат азиатските инвеститори и в частност японските да преосмислят стратегиите си. Това от своя страна щяло да доведе до загуба на работни места и възпиране на инвестициите. Такова е мнението на директора на „Hitachi“ – Hiroaki Nakanishi, който коментира предстоящия референдум пред ChronicleLive.

Според него последиците от Brexit щели да отдръпнат японските инвеститори. За да се обоснове той даде пример с появата на "Nissan" и "Toyota" като по думите му през 80-те години компаниите са пристигнали във Великобритания „не само, за да съживят производството и британска работна сила,но и за да бъдат третирани като европейски компании“.

Nakanishi допълва, че именно възраждането на автомобилната индустрия е една от огромните печалби за Обединеното кралство от членството в ЕС.

Директорът на "Hitachi" също отчита, че японските инвеститори са разтревожени, защото тези, които се застъпват за Brexit нямат отговор за това как Великобритания може да преговаря за цената на свободен достъп до огромния европейски пазар, когато вече не е част от него. Според Nakanishi преговорите за достъп до свободния европейски пазар щели да отнемат много време и да доведат до несигурни пазарни условия, при които инвестиции и работни места ще бъдат загубени.

"Brexit би ни накарал да преосмислим инвестиционните си стратегии, защото ние все още имаме европейска визия", допълва шефът на технологичния гигант и добави, че осъзнава, че ЕС не е перфектен, но изрази увереност в желанието на Великобритания да продължи да го променя към по-добро. Hiroaki Nakanishi коментира и, че привличането на чуждестранни инвестиции и откриването на работни места с висока стойност зависят от оставането на Обединеното кралство в ЕС и създаването на конкурентен вътрешен пазар.

Всъщност, мнението на директора на "Hitachi" има особена тежест, тъй като наскоро компанията инвестира огромна сума за построяването на завод, който беше открит в Нютън Айклиф през септември миналата година. Чрез тази инвестиция, компанията отбеляза най-голям принос към развитието на североизточната част на Англия след откриването на автомобилен завод в Съндърланд, дело на друга азиатска компания – "Nissan". При достигането на пълен производствен капацитет в завода ще работят над 700 души, а много повече работни места ще бъдат открити във веригата за доставки към него, уточнява Hiroaki Nakanishi.

Междувременно подобни изявления  в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС бяха направени и от други големи азиатски компании, включително "Nissan" и "Virgin Money".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст