Министър Бъчварова: В общата цел за подобряване на средата за сигурност търсим взаимодействие с местната власт

мвр

В борбата с престъпността трябва да бъдат ангажирани всички институции на нивото, на което имат компетенции. Нашата основна идея е, че трябва да се активират структурите и на местната власт, за да се подобри цялостната среда и да се повиши сигурността на българските граждани. Това заяви след приключване на съвета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Предложенията на НСОРБ са изключително интересни и са пряк резултат от проведените срещи на регионално ниво. Те са базирани на конкретен опит и наблюдения и аз им благодаря за това, че в работен режим разменяме идеи за различни мерки срещу битовата престъпност, каза още министър Бъчварова.

Нашите предложения са в две посоки – повече публичност и подкрепа за местната общност и по-добър синхрон в действията между представителите на различните местни и държавни структури, това обяви Гинка Чавдарова, председател на НСОРБ. По думите й една от първостепенните задачи на местната власт в момента е опазване на селскостопанската продукция на хората. Искаме да превърнем в норма една съществуваща добра практика – публичен отчет на структурите на Министерството на вътрешните работи на сесия на общинския съвет, допълни тя. Според Гинка Чавдарова е нужна  съответната нормативна промяна, която да осигури по широки правомощия на общинската полиция и местните инспекторати, както и да се прецизират онези наказателни текстове, които определят извършените нарушения като маловажни и с ниска опасност в условията на рецидив. Тя допълни, че е необходимо е по-ефективно използване на системите за видеонаблюдение, както и да се потърси нов подход при финансиране на поддръжката и ремонта на тези системи.

Заседанието на Националния съвет за превенция на престъпността се проведе днес в сградата на Министерски съвет. На срещата присъстваха председателят на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова, зам.-министър Красимир Ципов и Лилия Борисова – секретар на националния съвет. По време на заседанието бяха  обсъдени актуални теми, свързани със средата за сигурност, както и конкретни действия за опазване на селскостопанската продукция и осигуряване на сигурността по време на туристическия сезон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст