“Нафтогаз” поиска възобновяване на доставките на руски газ

газпром

Украйнската компания "Нафтогаз" е поискала доставки на газ от руския „Газпром“ за втората половина на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г., съобщи изпълнителният директор на руския газов износител Алексей Милер, цитиран от Reuters.

От своя страна от "Нафтогаз" заявиха в съобщение, разпространено до медиите, че е предложено договаряне на нови доставки на газ с "Газпром" за зимния период на 2016-17 година, но уточниха, че цената би трябвало да бъде "икономически разумна".

"Позицията на "Нафтогаз" от последната година и половина се запазва. Закупуването на газ от "Газпром" е възможно, ако руската компания предлага по-ниска цена, отколкото европейските ни доставчици", се казва още в изявлението на украинското отоплително дружество.

Междувременно украинският премиер Владимир Гройсман обяви, че не изключва възможността за закупуване на газ от Русия, като допълни, че неговото правителство ще вземе  "политическо решение", ако цената е подходяща.

Украйна не е купувала газ директно от Русия от ноември 2015-а, най-вече поради изключително лошите отношения между двете страни, които бяха породени от анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти на територията на Украйна. Вместо това, правителството в страната осъществяваше търговия с продавачите от ЕС, които според властта в Киев "предлагали по-ниски цени".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст