Протестиращи казанджии ще блокират главния път за Гърция

Протест на производителите на ракия срещу въвеждането на акциз

Днес десетки казанджии от Югозападна България излязоха на протест срещу промените в закона за акцизите. Според последните изменения, те ще могат да варят ракия само от 1 юли до 1 януари.

С лозунги и плакати "Слънце грее, дъжд вали, домашна ракия пак ще се вари" и "Ракията е от векове, а правителството за часове", протестиращите заплашиха да блокират главния път за Гърция. Протестът в Кресна е само началото. Собствениците на съдове за варене на ракия са заявили, че ще блокират пет Е-79. Това е довело до засилено полицейско присъствие в района.

Протестиращите са от цяла България. Според тях правителството ограничава правото им на труд, тъй като според промените, те би трябвало да започнат работа от 1 юли. За останалото време, те би следвало да могат да работят след предварителна заявка пред агенция митници, декларират организаторите на протеста.

За обединение на усилията за постигане на справедливост, протестиращите ще проведат работна среща с овощари и пчелари от региона, добавиха собствениците на казани от югозапада.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст