ЕК с достъп до договорите за газ преди подписването им

ес

Съветът на Европейския съюз(ЕС) е одобрил предложение, според което Европейската комисия (ЕК) ще получи достъп до договорите за доставката на природен газ и междуправителствените споразумения по енергетика преди тяхното подписване.

Предстои през есента гласуването на това предложение от Европейският парламент (ЕП) гласува това решение. Ако то бъде одобрено, страните от Европейския съюз ще трябва да уведомяват ЕК за плановете си да започнат преговори в енергийната област. Така ЕК ще трябва да оценява бъдещите споразумения за доставките на газ.

Според вносителите това решение е един от структурните елементи на енергийната стратегия. Неговата цел е "усилването на прозрачността и стабилността" в отношенията с трети страни и усилването на техните позиции в енергийните преговори, съобщиха от пресслужбата на съвета.

Предложението все още не е обсъждано с руската страна. Все още не е ясно и кои договори трябва да бъдат представени – нови, или действащи. Не е ясно и какви гаранции за неразгласяването на информация ще бъдат дадени, са коментирали руски чиновници. Според тях ако новите правила бъдат приети, националните правителства на страните от ЕС окончателно ще загубят суверенитет в газовата област.

За Русия и останалите доставчици принципно нищо не се променя. Търговските договори за доставката на газ бяха изключени от регулирането. За малките страни от ЕС въпросът за реализирането на големи проекти с трети страни ще бъде окончателно затворен, смята заместник-генералния директор на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

Едва ли решението кардинално ще повлияе на "Газпром", докато са в сила дългосрочните договори, подчертава управляващият портфейли в GL Asset Management Сергей Вахрамеев. Ако ЕК проверява, доколко цените в тях са конкурентни, то Европа я чака разочарование. В страните с алтернативни доставчици /например, Италия и Германия/, цените на "Газпром" дори могат да бъдат по-ниски, посочва Вахрамеев. В страните от Централна Европа и Балканите, където "Газпром" заема доминиращо положение, дори цената да е по-висока, няма друг доставчик, отбелязва експертът. Решението има положителна страна, смята директорът East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. "Еврокомисията ще види цялото разнообразие от договори и ще се откаже от желанието да ги постави под свой контрол". "Газпром" вече е разкрил всичко, което е могъл, в рамките на антимонополното разследване, добавя руски федерален чиновник.

Ако ЕП утвърди решението на министрите на енергетиката на страните от ЕС със своя акт, ЕК ще може да се меси в процеса на договаряне на газовите споразумения, е заявил партньорът в юридическата фирма Art de Lex Дмитрий Магоня. "Преди всичко с "Газпром", защото на пръв поглед само той покрива 40% от местните нужди – условието, при което ЕК получава правото да реагира. Например, да иска преориентация на клиента към алтернативни доставчици", заяви юристът. Но "Газпром" ще може да обжалва действията на ЕП и ЕС в Европейския съд или да сключва договорите под заплахата за тяхното блокиране от ЕК или последващо обжалване от клиентите в съответните съдилища. "Газпром" за момента не коментира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст