ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром” планира да инвестира в газопреносната система на Беларус 2.5 млрд. долара

Тръби - газопровод

"Газпром" планира да инвестира в развитието на газопреносната система на Беларус 2-2.5 млрд. долара до 2020 година. Това се посочва в писмените материали на работното посещение на руския президент Владимир Путин в Беларус. Русия е основен доставчик на петрол и газ за Беларус, като годишно тя доставя на страната около 21.5 милиона тона петрол и 20 милиарда кубически метра газ.

"Газпром е собственик на белоруският участък на газопровода "Ямал – Европа". Руската компания има намерение да увеличи мощностите на подземните газови хранилища, за което ще инвестира 1.1 млрд. долара"- се казва в документа, цитиран от ТАСС.

Освен това, документът показва, че в областта на стратегическото сътрудничество между Русия и Беларус основно се явява енергетиката. Руската "Росатом" е строител на първата беларуска ядрена електроцентрала с мощност 2400 MW. Инвестицията е за 10 милиарда долара. Въвеждането в експлоатация на първия блок на новата АЕЦ е планиран за 2018 година, а въвеждането на втория ядрен  енергоблок трябва да бъде готов до 2020 година.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст