Общо 56 плажа по южното черноморие могат да останат без спасители

плаж Китен море

От 137 плажни ивици по българското южно черноморие, 56 могат да останат неохраняеми през този сезон. Причината е че все още не са приключили процедурите по отдаване под наем на плажовете и осигуряване на водни спасители. Ако процедурите бъдат и обжалвани, ако някой от участниците има претенции към тях, този срок може да бъде удължен поне с половин месец.

Всеки спечелил концесията за плажа през лятото остава под напрежение до изтичане на крайният срок за обжалване. След спечелването на търга всеки предприема действия по набирането на необходимия персонал, машини за почистване, спасители и всичко стои на един голям "стенд бай" и на един огромен стопански риск за концесионера, ако процедурата бъде обжалвана и развалена. "Чакаме да мине този срок, за да влезем във владение на плажа и да почнем да си вършим работата", обясни Кристиян Киров – наемател на плажа в Обзор, цитиран от БНР.

Сред застрашените от оставане без спасители са плажовете в Обзор – детски лагери, Елените – изток,  плажните ивици в Ахелой и къмпинг "Европа". За част от плажовете Областната управа в Бургас ще обяви обществена поръчка за наемането на водни спасители.

Според областният управител на Бургас Вълчо Чолаков са предприети мерки за провеждане на обществена поръчка, за осигуряване на спасители в "Иракли", Поморие, Корал, Ахтопол, Поморие Север, "Европа" , "Атанасовска коса", Крайморие-юг, "Алепу" и други.

Кога ще бъде обявена обществената поръчка за наемането на водни спасители, както и дали изобщо ще се явят кандидати на този етап не е ясно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст