ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осъдиха служителка на ДАИ за длъжностно престъпление с цел облагодeтелстване с вредни последици за 49 110 лева

Прокурор

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Разград днес състав на Разградския окръжен съд произнесе присъда 4 год. лишаване от свобода, която заради съкратения съдебен процес и признаване  на вината от подсъдимата редуцира на  2,8 год. лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок за двете престъпления спрямо 38-годишната Десислава Тр., старши специалист-инспектор в областния отдел „Контролна дейност – Държавна автомобилна инспекция“ в Разград. Само за 40 дни държавното обвинение и съдът успяха да насрочат и разгледат делото.

Служителката на ДАИ бе обвиняема за престъпление по служба, извършено като продължавано деяние и представляващо особено тежък случай – член 282, ал. 3, във връзка с ал. 2, във връзка с ал. 1. За това престъпление съдът я призна за виновна и й наложи наказание лишаване от свобода от 2,8 год. лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок. За противозаконното обсебване на парични средства, платени от водачи на МПС за издаване на удостоверения за превоз на опасни товари – престъпление по член 206, ал. 1 във връзка с член 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, съдът й наложи осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Съдът групира двете наказания, като й наложи най-тежкото от тях – 2,8 год. лищаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок..

При вътрешноведомствена проверка в ДАИ се установило, че липсват документи и разписки за внесени суми за издаване на карти за квалификация, карти за дигитален тахограф и карти на водачи, които превозват опасни товари /ADR/. В задълженията на подсъдимата Десислава Тр. влизало приемане на заявления за тези документи, които задължително се придружавали от вносни бележки за платени такси по банков път. Оригиналното заявление се предавало на фирма „Трюб Демакс“ АД, тъй като дружеството изработвало картите, а другото оставало в ДАИ – Разград, заедно с оригиналните платежни документи.

В периода 1 януари до 31 август 2013 г. с цел да набави за себе си имотна облага поради семейни проблеми  Десислава Тр. нарушила служебните си задължения, с което причинила значителни вредни последици на стойност 49 110 лева, от които 44 256 лева щети за частното акционерно дружество „Трюб Демакс“ и 4854 лева за Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, като случаят е особено тежък. Тя противозаконно обсебила и сумата от  305 лева, като и това деяние е извършено при условията на продължавано престъпление в периода 1 януари до 23 октомври 2013 год. Сумата представлява взети на ръка такси за издаване на документи на водачи на МПС без право, които тя не внесла по банковата сметка на автомобилната инспекция и частното дружество.

Платените на ръка такси обаче тя задържала за себе си, но придвижвала заявленията за издаване на съответните карти, като се възползвала от обстоятелството, че оригиналните платежни документи оставали в автомобилната инспекция. С извършените от Десислава Тр. деяния, при които е действала с престъпна упоритост и дори когато е била в болнични,  освен финансови щети, са накърнени доверието и авторитетът на Държавната автомобилна инспекция.

Въпреки че и частното акционерно дружество, и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ бяха редовно призовани на днешното съдебно заседание, техни представители не се явиха и не предявиха граждански искове за нанесените им материални щети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст