ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България подкрепи европейския кодекс срещу речта на омразата в интернет

Министерски съвет - Доклад на ЕК - Румяна Бъчварова

Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи от името на България подписания миналата седмица Кодекс за поведение срещу незаконната реч на омразата в интернет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. 

Споразумението бе подписано между Европейската комисия,  Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб, и бе представен днес на Съвета на министрите на правосъдието в Люксембург от комисар Вера Юрова.

ИТ компаниите се ангажират да въведат прозрачни и ефективни процедури за преглеждане на всички сигнали за реч на омразата с цел тя да бъде премахвана от техните онлайн платформи или достъпът до такова съдържание да бъде прекратен. Тази реч трябва да бъде премахната в 24-часов срок от получаването на нотификация. Също така, компаниите поемат задачата да обучат своите потребители публикуването на какво точно съдържание няма да се толерира от тях.

 ИТ компаниите ще определят точки за контакт във всяка страна членка, които да получават сигнали за незаконно съдържание, за да се вземат мерки максимално бързо.

На 14 юни 2016 г. в Брюксел ще се проведе среща на представители на държавите-членки за създаване на Група на ЕС на високо ниво за борба с расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост. От страна на България контактна институция е Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст