ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чехия: Русия играе с ЕС на принципа “разделяй и владей”

русия

Русия се опитва да прилага по отношение на политиката си с Европейския съюз принципа "разделяй и владей" като подкрепя крайнодесните и националистите. Това заяви външният министър на Чехия Любомир Заоралек в интервю за "Файненшъл таймс".

"Ние не се съмняваме, че Русия търси начини за финансиране /на десни и  националисти/ и използва нашите слаби страни. Ние трябва да намерим отговор", заяви министърът.

Най-притеснителното, според Заоралек, е фактът, че десните популисти са на път да унищожат изконните ценности на Европа. Той смята, че стратегията "разделяй и владей" е дългосрочна и съвсем скоро ще са налице резултатите от нея.

Министърът предупреди, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде сериозен коз в ръцете на Кремъл и влиянието на Русия в Европа ще нарасне.

"Ако институциите на общността отслабнат, президентът Путин ще се възползва", обясни Заоралек и добави, че Брюксел трябва да направи всичко възможно, за да запази единството на общността.

Западните страни многократно обвинявали Русия, че се опитва да  всява раздор в ЕС и НАТО. През април такова обвинение бе отправено от  Естония, а малко по-рано Пентагонът алармира, че Москва се опитва да разшири военното си влияние в страните от Южна и Централна Америка. Американският милиардер Джордж Сорос обвини руския президент, че нарочно насочва бежанци от Сирия към Турция, а оттам в страните от ЕС. Според него, Путин знае, че човешкият наплив е най-лесният начин да се предизвика криза. "Когато една държава или обединение на държави се намират пред смъртна опасност, най-добрият начин за излизане от затрудненото положение е да се погледне опасността в очите, а да не се игнорира", предупреди финансистът.

Ябълката на раздора между  Москва и ЕС е разполагането на система за противоракетна отбрана на НАТО край границите на Русия. Владимир Путин неколкократно заяви, че разполагането на система за ПРО представлява заплаха за сигурността на Русия и ще бъдат взети всички ответни мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст