ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Седма присъда от 14 000 евро срещу България заради полицейска бруталност и ТВ изявите на Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

България бе осъдена за седми път заради непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и за проявена полицейска бруталност от неговите подчинени при показната акция по задържането на Тенчо Попов, пише Медиапул. Попов е бивш главен секретар на финансовото министерство и бе арестуван на 1 април 2010 година при показна акция с участието на тежко въоръжени полицаи. Видео от ареста бе разпространено от пресцентъра на МВР, а от него се чуват неистовите крясъци на служителите на МВР: “Падни! Горе ръцете!“ и други.

През цялото време невъоръженият заподозрян, който е свален на земята, е държан на мушка, а лазерният мерник се вижда на гърба на беззащитния човек. Интересното е, че МВР още не е свалило видеото от своя сайт, въпреки че другият задържан по същата акция Николай Цонев вече осъди прокуратурата за воденото срещу него дело.

Делото на Тенчо Попов се води от адвокатско дружество “Екимджиев и партньори“.

Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста. Тенчо Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. За това на него са присъдени 10 000 евро обезщетение.

Отделно 4000 евро обезщетение са присъдени на съпругата му Антония Попова, която е нотариус. Полицейската акция се проведе именно в кантората й. Европейският съд посочва, че има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуската, която не е била в офиса си по време на ареста.

Досега голямата уста на Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му на вътрешен министър струват на държавата общо 123 000 евро. Страната ни беше осъдена за редица знакови операции от мандата на Цветанов начело на МВР – арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Отделно държавата е осъдена по две дела заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна и за изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст