ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бухалката в икономиката

Петко Николов

Колко дебелокож трябва да си, та да се хвалиш публично, когато всички те критикуват и ти предстои да освободиш поста, който заемаш? Едва ли Петко Николов – председателят на Комисията за защита на конкуренцията с изтекъл от девет месеца мандат, се е замислил над този въпрос, когато преди седмица свика журналистите, за да изтъкне достойнствата си и да покаже колко добре си е вършел работата. 

Като най-голямо постижение

началникът "с изтекъл срок на годност"

посочи – забележете, борбата срещу картелите. От началото на тази година КЗК била образувала 10 антитръстови производства и произнесла точно толкова решения. По този показател тя била най-активна сред антимонополните органи в ЕС. Да си спомняте обаче за разкрито забранено споразумение в България? Вярно, напоследък органът по конкуренцията демонстрира небивала активност (най-вече под натиска на премиера Бойко Борисов), като започна производства за установяване на картел при търговията с горива, при големите вериги за бързооборотни стоки, при доставчиците на офис техника и други. Все неща, за които Петко Николов си е затварял очите през годините и точно в края на управлението си реши да раздуха. Но покрай предстоящата смяна на ръководството тези проверки сигурно ще потънат за дълго в нечии чекмеджета. 

Като постижение бе отчетено и че огромна част от решенията на антимонополистите се потвърждавали от съда и се налагат глоби за милиони. Но някак удобно се премълчават редицата казуси, в които комисията се прояви повече като бухалка, отколкото като защитник на конкуренцията и свободния пазар. Както добре знаем, само с едно нейно решение може да бъде съсипана почти всяка компания, а отговорност никой не може да й търси. Типичен пример в това отношение е съдбата на платформата за споделено пътуване "Юбер" (Uber). През 2015-а  КЗК впрегна всичките си сили, за да спре дейността на компанията, докато такситата копърки необезпокоявано продължават да дерат жертвите си с по 5-10 лв. на километър. Въздесъщият орган започна проучване дали иновативната фирма не нарушава местното законодателство и по-конкретно дали не става дума за нелоялна конкуренция спрямо превоза на пътници в София. Официалният повод за проверката пък бе сигнал на Столичната община, в който се казваше, че платформата на "Юбер" е алтернатива на градския транспорт и такситата, но сигурността й представлявала сериозен проблем. Да се говори за сигурност в автобусите и трамваите, където всеки ден стават нагли кражби, а от време на време и ножове се вадят, е крайно несериозно. Затова се питаме кого всъщност защитаваха Петко Николов и хората около него? Едва ли това е конкуренцията, след като се спира дейността на един от играчите на пазара. Не са и потребителите, тъй като менте такситата ще продължат да се движат из улиците, а столичният градски транспорт (необезпокояван от иновативни конкуренти) поскъпна с абсурдните 60 процента. 

От отчета с успехите на Петко Николов липсваше и казусът "Виваком". До един определен момент на миналата година КЗК бе в

истинска война с най-големия телеком

в страната. Постоянно му се правеха проверки, налагаха се жестоки санкции и се спираха сделки. Стигна се дори дотам субсидираната продажба на таблети (при подписване на договор) да бъде заклеймена. След това отношението изведнъж рязко се промени. Има един пример от войнствения период на комисията срещу "Виваком", който заслужава по-специално внимание, защото разкрива как защитникът на конкуренцията обръща на 180 градуса мнението си, тълкувайки едни и същи факти. Със свое решение от 12 май 2015-а регулаторът наложи на мобилния оператор рекордна глоба от 3 746 530 лева. Формалната причина бе твърдението на "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК), че "Виваком" едностранно и неправомерно е прекратила договора им за взаимно свързване на електронните съобщителни мрежи. Само че има прелюбопитни подробности, които хвърлят друга светлина върху събитията.

Спорът между "Виваком" и ИТК започва още през 2011-а. Тогава "източната" фирма сезира КЗК, че бившият държавен телеком едностранно е прекратил споразумението за взаимно свързване. В хода на образуваното производство обаче е установено, че ИТК е вкарвала в мрежата на БТК телефонни обаждания от чужбина. И в нарушение на действащото законодателство те неправомерно са били представени като обаждания от България (национални). Този факт е установен безспорно и затова, след няколко изрични предупреждения, БТК прекратява фалшифицирания трафик. Отчитайки тези обстоятелства, на 28 декември 2011-а Петко Николов и компания се произнасят, че БТК не е извършила нарушение и заради манипулирания трафик съвсем правомерно е прекратила договора. След което годините минават и силните фигури у нас се сменят. А с тях и

позицията на КЗК се извърта

Миналата година регулаторът вече е на мнение, че "Виваком" е извършила злоупотреба с господстващо положение, състояща се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност. Компанията прилага различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти".

Нещо повече – въз основа на едни и същи факти комисията "установява" най-тежкото възможно нарушение и налага най-тежката възможна санкция (3.7 млн. лв.), като приема, че… провинението на "Виваком" е траело цели четири години, макар още в края на 2011-а самата да не открива такова. Крайно смущаващ е и фактът, че договорните отношения между жалбоподателя ИТК и "Виваком" са продължили успешно. Преди налагането на тежката глоба дори е била изразена готовност от ИТК всички отношения между страните да се уредят по извънсъдебен път, но тя с лекота е отхвърлена от комисията, без да се даде възможност даже да се поясни как двете дружества ще работят съвместно.

Говорейки за работата си през последната година, Петко Николов пропусна да обясни и как успя така скоростно да разреши сделката, с която депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева щяха да купуват "Канал 3" чрез компанията си "Нова българска медийна група холдинг". Това не се случи, но регулаторът постави своеобразен рекорд, след като само за седем работни дни, и то през август, даде благословията си за покупката. Подобна бързина при производства за концентрация през последните години е имало само при сделките за "Булгартабак", където зад офшорни фирми отново излиза Делян Пеевски.

На 8 юни комисията окончателно затвърди мнението, че има по-специално отношение към сделките на депутата бизнесмен от ДПС, като светкавично разреши обединението между "Хидрострой" и "Водстрой 98" и създаването на най-голямата строителна компания в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст