И новата КЗК ще е като старата

юлия ненкова

Дано да грешим, но по всичко личи, че новият състав на Комисията за защита на конкуренцията с нищо няма да се различава от досегашния. Формално хората ще са други, но все така политически обвързани и икономически зависими. Всъщност най-ясният сигнал за липсата на каквато и да е промяна е, че се издигат почти същите кандидати от провалената предишна процедура за смяна на състава на регулатора.

Ако сте забравили, в началото на март лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви публично, че "в момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията, като се разпределят обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на комисията". След това Българският институт за правни инициативи остро възрази срещу "опитите на парламента да изключи неправителствения сектор, медиите и обществото от възможността за гражданско участие в процедурата по избор на състав на КЗК". И накрая премиерът Бойко Борисов, типично в негов стил, обърна палачинката: "Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, на Цветанов или на който и да било. Мъчим се да постигнем консенсус, за да се избере нов състав на КЗК, а ни казват предварително, че каквото и да изберем, то е мафия". След което заръча, макар да не му е работа, изборът на нови комисари по конкуренцията да спре. 

Изпълнител на премиерската воля стана единственият номиниран за председателския пост в КЗК – Росен Желязков. Той се отказа от участие в процедурата точно преди да започне изслушването на кандидатите. Последваха сериозни правни спорове, изясняването на които отне няколко месеца и чак сега всичко започва отначало.

Вместо Росен Желязков този път от ГЕРБ издигат за шефското място (нищо, че Бойко Борисов бе заявил, че няма да предлага повече председател) Юлия Ненкова. Тя е заместник-кмет на София по направление "Законност, координация и контрол" още от 2006-а, но е по-известна със съпруга си Румен Ненков, който е съдия в Конституционния съд, и сина си – Александър Ненков, който е депутат от ГЕРБ. През далечната вече 1998-а Ненкова влиза в надзора на дружеството "Симетра 1", чиито съсобственици са "Софийски имоти" и дъщерята на съоснователя на СИК Венцислав Стефанов – Евелина. През 2012-а Софийският градски съд осъди на четири години затвор бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев именно по обвинение, че е допуснал безстопанственост с апортирането на три магазина в капитала на "Симетра 1". Присъдата беше потвърдена на втора инстанция, но в крайна сметка Върховният касационен съд прекрати делото поради изтичане на абсолютната давност. През 2010 г. Ненкова бе назначена  и за председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и на нея се падна отговорната задача да оповести продажбата на "Булгартабак холдинг". Сделката може да се определи като най-бързата у нас – до договор се стигна само един ден след отварянето на офертите. Но това не бива да ни учудва, след като купувач бе австрийската фирма "БТ Инвест", зад която стоеше Делян Пеевски.

С други думи, какъвто и експерт да е Ненкова, преди всичко тя е добър изпълнител на разпорежданията "отгоре". За послушанието й свидетелстват мнозина, които са работили с нея през годините, най-вече в Столичната община. Общо взето, Юлия Ненкова има същия профил като на Петко Николов, който благодарение на тези си качества се задържа начело на антимонополната комисия цели 13 години. Двамата, изглежда, си приличат и по нежеланието им да правят публични изяви или да общуват с журналистите. 

Може би най-съществената новост е името на икономиста Георги Ганев. Неговата кандидатура бе внесена от депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторския блок) и предизвика силен отзвук. Но самият Ганев обяви малко по-късно, че ще участва в процедурата единствено за избиране на членове, а не за председател или заместник-председател. "Да се кандидатирам за председател не мога по закон – заяви той. – Член 4, ал. 2 ясно гласи, че председателят на комисията трябва да е правоспособен юрист с юридически стаж не по-малко от 10 години и да отговаря на изискванията по ал. 3. Аз не съм правоспособен юрист и нямам юридически стаж от не по-малко от 10 години".

Независимо от всичко се затвърждава становището, че точно Ганев ще е "бялата лястовица" в новия състав на регулатора. Още повече че останалите претенденти са същите, които бяха предложени и през март. За член на КЗК ГЕРБ отново предлага Георгица Стоянова – шеф на правната дирекция в Министерството на отбраната. Левицата пък издига Анна Янева, бивш председател на БСП-София. От Реформаторския блок, отделно от Славов и Димитров, повторно номинират Красимир Витанов, който ръководи държавното дружество "Екоинженеринг – РМ". Партията на Христо Ковачки "Български демократичен център" се е спряла на СтаменГърбелов, който сега е директор на Дирекция “Нелоялна конкуренция” в комисията. Кандидатът на АБВ е адвокатът от Ловеч Николай Илиев, а независимият депутат Муса Палев е номинирал отново Красимир Дойчинов, който от 2005-а до 2009-а е работил в същата дирекция на антимонополния орган.

Според правилата на процедурата за избор на нов състав на КЗК изслушването на кандидатите от парламентарната Комисия по икономическа политика трябва да бъде насрочено още идната седмица. После е необходимо назначенията да бъдат гласувани в пленарната зала. Теоретично е възможно сагата да приключи още до края на този месец, но не са изключени нови спънки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст