Имотни тегоби вече затиснаха ВСС

Кашата покрай прехвърлянето на съдебните сгради под управлението на Висшия съдебен съвет е пълна и бомбите, които бяха заложени с тази конституционна промяна, тепърва ще има да гърмят. Това стана ясно от думите на члена на ВСС Михаил Кожарев по време на обсъждането на промените в Закона за съдебната власт.

Всъщност още преди да станат факт промените в закона, беше ясно, че заедно със сградите върху главите на кадровиците ще се стоварят и куп проблеми, замитани от правосъдното министерство с години. Два от тях станаха отчайващо видими през последните седмици: съдът в Карлово се пропука и взе да се срутва буквално върху главите на магистратите. А другият "горещ картоф" пък е свързан с невъзможността Административен съд София-град и Инспекторатът на ВСС да продължат да съжителстват в една и съща сграда и необходимостта или едната, или другата институция да бъде преместена някъде – със съответните разходи за ремонт, разбира се.

Но с това проблемите далеч не се изчерпват – в четвъртък (9 юни), по време на обсъждането на промените в ЗСВ от пленума на Висшия съдебен съвет, Михаил Кожарев извади на масата още един. Той предложи охраната на сградите, за чието управление вече отговорност носи ВСС, да е под контрола на съвета.

"В момента дейността е организирана по следния начин: до 5 часа следобед служителите от охраната физически присъстват в сградата. После си отиват и сградата се охранява само от сигналноохранителна техника, монтирана от фирми. А ако се стигне до посегателство, тогава трябва да бъде уведомен служител от съда, който има правото да влезе вътре. Тези, които осъществяват дейността по охраната със СОТ, нямат право да влизат в съдебните сгради след пет часа. Идеята е: ако охраната мине към ВСС, който вече управлява сградите, да можем да направим такава организация, че винаги да има дежурен. Ако охраната мине при нас, бюджетът, който е предвиден за тази дирекция и за служителите й, също трябва да мине към нас. А освен това всички нормативни актове така или иначе ще се издават и от нас, защото с възлагането на управлението на имотите на съдебната власт свързаните с тази дейност подзаконови нормативни актове вече ще се налага да бъдат задавани от ВСС, а не от министерството… ", поясни идеята си Кожарев.

Членовете на ВСС обаче не я възприеха единодушно. Против идеята се изказаха Соня Найденова и Елка Атанасова. В подкрепа на Кожарев застана Светла Петкова, но до общо становище така и не се стигна.

Впрочем проблемът с охраната на съдебните сгради бе повдигнат и от главния прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на прокурорската колегия на ВСС преди седмица – очаква се шефът на ГД "Охрана" да се яви пред ВСС и да обясни защо живите гардове поетапно се заменят със сигналноохранителни системи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст