Инвестиции в каца без дъно

пари

Тези дни един професор от БАН съобщи, че българите в чужбина са внесли през миналата година под една или друга форма в страната ни 1.3 млрд. евро. Откакто взеха да смятат това перо, нарастването му звучеше окуражително. Но си е чист резил, като се замислиш.  

Професорът твърди, че до 90% от тези средства притежателите им харчат за покриване на текущи разходи и сметки, погасяване на заеми, здравеопазване и образование. А в Северозападния регион, "който е в критично състояние", влагането им в потребление достига близо 95 на сто. Като се има предвид какво представлява този регион, излиза, че и другите не са далеч от трагедията, щом отстъпват само с 5 пункта. Какъв е обаче пътят на парите?

Текущите разходи и сметки са за стоки и суровини, идващи пак от чужбина. Като започнеш от доматите, минеш през автомобилите и стигнеш до горивата. Производителите и големите търговци изнасят печалбите там, откъдето идват средствата. Освен че в последните години официалната статистика сочи еднозначно емигрантите като най-големия "чуждестранен" инвеститор, останалите са далеч назад. Повечето инвестициите в България идват под формата на кредити от чуждите компании майки за подразделенията им у нас. Като изключим дълговите инструменти, реалните инвестиции  във фирмени дялове, акции и имоти са направо смешни и продължават да намаляват.

Не е нужно да си икономист, за да видиш, че по-голямата част от парите на емигрантите изтичат отново зад граница. В здравеопазването всички свестни лекарства, медицински пособия и апаратура са произведени в чужбина. Същото е и в образованието. Защо например в БАН не вземат да изчислят колко пара отива за такси и издръжка на българи в колежи и университети зад граница. С когото заговориш за "децата", всички "навън" учат или се готвят да заминават.

 Онези над 60 млрд. лв. спестявания в банките също няма как да ни радват, тъй като не създават икономика. Както се твърди в друго проучване, все по-малко българи теглят кредити, което свива печалбите на банките от лихви по тях. Резултатът е затваряне на клонове, съкращаване на персонал и вдигане на таксите. Стресът в банковия сектор е налице, ще си остане и след края на предстоящите стрес тестове. Пазарът отесня и дори сриването на една от водещите банки не може да го компенсира.

В същото време под патронажа на премиера бизнесът си раздава награди. На годишната церемония по време на Втория пролетен бал на КРИБ връчиха призовете "Качество, Растеж, Иновации от България”. Голямата награда в категория “Качество” получи чужд производител на безалкохолна напитка, в категория "Растеж" – чужда фирма за автоелектроника, а в категория "Иновации" – марка българска бира с чужди собственици. Куп министри начело с премиера Бойко Борисов като патрон излъчваха посланието, че всичко е наред и икономиката върви нагоре.

Борисов предупреди обаче бизнеса да внимава, защото той щял да се оправи и в опозиция, но те да му мислят, ако падне от власт. Тоест партията хранителница се е окопала така здраво в администрацията и местната власт, че гладна няма да остане.

А който бяга от глада и мизерията през автогари и летища, е добре дошъл после като топ "инвеститор". Стига да не се мотае в краката на актуалната върхушка, както правят някои "капризничещи псевдосънародници". Грубичко се изрази коалиционният партньор Валери Симеонов, но патриотизмът и градежът искат жертви. Грабежът – също.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст