ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЕВР предлага намаление от 4.5% за столичното парно

парно

КЕВР предлага парното да столичани да бъде намалено с 4.5%. Това става ясно от публичното обсъждане на цените на топлоенергията и електроенергията. От КЕВР предложиха за Пловдив топлоенергията да поевтинее с 3.5 на сто, в Плевен – с 5.5%, в Бургас с 4,5%, а във Варна с близо 4 на сто. Предвидено е парното да поевтинее с около 3.5% във Враца и Велико Търново, а в Разград то ще е близо с 5 на сто. От топлофикациите произвеждащи топлоенергия с твърдо гориво КЕВР смята да одобри спад на тарифите за русенската топлофикация с 0.5% и на тази в Перник с 1,4%. Единствено за сливенската топлофикация е предвидено увеличението на цената с над 4 процента.

На вяло протеклото заседание гражданските организации поискаха цялото намаление на цената на газа, предложено от Булгаргаз да бъде отразено в цената на парното за София, като по техните изчисления цената трябва да падне с над 15%. От КЕВР обаче си измиха ръцете, като намалиха тежестта на цената на газта във формирането на цената на топлото до 60%. Припомняме, че до сега тя бе над 70 процента.

В същото време КЕВР не одобри исканите от Топлофикация София разходи за съдебни дела в размер на 2,5 млн. лв., които разходи да бъдат включени в цената на парното от 1 юли. Регулаторът редуцира тази цифра с 1.2 млн. лв., тъй като според отчета на дружеството за миналата година това е сумата, която топлофикация е успяла реално да си събере от клиенти, дадени на съд, след спечелването на делата. Така реално на топлофикация ще й бъдат признати около 1.3 млн. лв.

Юрисконсултските възнаграждения бяха повод за задочен спор между омбудсмана Мая Манолова и шефът на КЕВР Иван Иванов през последните няколко дни. Манолова обвини Иванов, че се е поддал на натиск, тъй като вече 4 месеца бави махането на юрисконсултските възнаграждения чрез промяна на общите условия на топлофикациите. Иванов пое такъв ангажимент в края на февруари.

Преди общественото обсъждане шефът на КЕВР се оправда, че не е излъгал потребителите. Той каза, че комисията чака произнасянето на Конситуционния съд, който беше сезиран по проблема от омбудсмана. "Против съм при 7 лева дълг, хората накрая да трябва да плащат 700 лв." , посочи Иванов. И се аргументира, че въпросът се проучва в детайли от гледна точка на законността, за да не падне впоследствие в съда.

От столичната топлофикация пък съобщиха, че от началото на годината досега са дадени на съд 2000 абонати, като бройката е на миналогодишното си ниво. В същото време от там отчитат почти троен скок в сключените споразумения за разсрочено плащане на борчовете до около 5000. Според дружеството процентът на редовно плащащите клиенти е скочил с 8 на сто за година до 80 на сто. Това са били  хора с най-много по две просрочени сметки. 

Без особени дебати премина публичното обсъждане на цените на тока. КЕВР остава на първоначалната си позиция да запази сегашната тарифа в Западна България (ЧЕЗ), да намали с близо процент цената на ток в Североизточна България (Енерго Про) и да одобри поскъпване от 0.65 на сто за югоизточната част на страната (ЕВН).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст