Китай отваря вътрешния си пазар за международни банкови карти

китайски юан

Китай ще даде възможност на чуждестранните платежни системи да работят в страната, осигурявайки им достъп до пазар който се оценява на 55 трилиона юана (8.4 трлн. долара), съобщава Reuters. Регламентът за достъп е обявен от Централната банка на Китай и Комисията за регулиране на банковите дейности.

Външна платежна система, която иска да работи в юани на вътрешния пазар в Китай, ще трябва да подаде заявление до регулаторните органи и да регистрира на територията на КНР юридическото лице. Според един от регламентите, кандидатът трябва да е с капитал над 1 млрд. юана (152 млн. долара) в акционерния капитал на местната фирма. Както отбелязват от Китайската народна банка, чуждестранната система ще има същите права като националните и към тях ще се прилагат същите изисквания.

"Платежната система трябва стриктно да спазва законодателството в областта на кибернетичната сигурност в държавата, за да се гарантира безопасността, надеждността и ефективността на плащанията с банкови карти", се посочва в постановлението на Централната банка.

Според китайската централна банка, през 2015 г. обемът на плащанията с банкови карти в страната е 55 трилиона юана (8,37 трилиона долара). В момента единствената националната система за плащане на картите в континенталната част на Китай е China UnionPay. 

Напомняме, че според мнението на експертите, китайските инвестиции в американски недвижимости ще нараснат в близките пет години до 2018 млрд. долара. В периода 2011 – 2015 година те са инвестирали в американски недвижими имоти сумата от 110 милиарда долара. По големина сред чуждестранните купувачи на недвижими имоти те са на първо място.

Забавянето на китайската икономика и девалвацията на юана засилват инвеститорския интерес на чуждестранните инвеститори.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст