Крах: 30-то ДКЦ в София пред фалит заради дългове

30-то дкц

Поликлиниката в столичния кв. “Обеля 2″ е пред затваряне. Причината са огромни дългове, довели до запор, наложен от държавата. В следствие от запора,  целият персонал получава 50% от заплатите си. Медиците предупреждават, че дават още малко време на новия директор на лечебното заведение, д-р Велизар Дилов, преди да освободят работните си места и да оставят 70 000 пациенти без здравни грижи, сочи БНТ.

До критичното състояние на 30-та поликлиника в София се стига след управлението на д-р Росен Фиданов, освободен от поста през октомври 2010 г. Той завещава на наследника си лечебното заведение с 560 000 лв. дълг, който с натрупаните лихви към днешна дата вече е 750 000 лв. Д-р Слави Славчев управлява болницата от октомври 2010 до началото на 2011 г. Тогава управлението поема д-р Нели Георгиева, която успява да намили дълга на лечебното заведение с 12%. След нея през директорското място преминават още 2-3 управители, които се отказват, като виждат истинското състояние на медицинския център. Така се стига и до обявяването в несъстоятелност на поликлиниката.  Медиците разказват, че не са получавали пълните си заплати от месец март тази година, след като са запорирани сметките на лечебното заведение.

Д-р Валентина Гайкич, кардиолог в 30 ДКЦ: “Януари и февруари се справихме по някакъв начин, и си получихме възнагражденията. Но след това вече на части и сега въобще и частите ги няма. Някакъв процент получаваме около 60%. И другите части ни се дължат във времето, което не се знае кога ще се случи“.

Д-р Валентина Гайкич, обяснява, че част от борча се оказва неизплатени осигуровки за техните пенсии. Това обаче във фишовете им фигурира като „платени от страна на работодателя“. Оказало се, че счетоводителите на ДКЦ-то само пускали декларации, но не внасяли сумите.

Виолета Борисова, ДКЦ 30: „От всичко, което се случва, от половин година тук, ние откриваме едно тенденциозно отношение към ДКЦ-то. Не знам чии са интересите, но факта, че няма никаква съпричастност от институциите, които биха могли да направят нещо ни кара да си мислим, че всичко това е тенденция“.

Заради тежкото си финансово състояние сградата на заведението е станала изцяло общинска собственост. Защо обаче от болницата смятат, че срещу тях се води целенасочена война? За да разберем,  потърсих  комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет. Независимо, че към момента тя не заседава, получихме следните уверения от заместник-председателя й.

Милка Христова, зам. председател на комисията по здравеопазване и социална политика в СОС: „В началото на септември ще е първото заседание на комисията по здравеопазване и лично аз се ангажирам да внеса доклад, и да инициирам преговори с НАП.

Милка Христова обеща да настоява процентът, който се удържа от Националната агенция по приходите да бъде намален, за да може лекарите да получават пълните си възнаграждения и лечебното заведение да функционира по-леко. Това обаче би могло да се случи, ако задължението бъде разсрочено.

Милка Христова, зам. председател на комисията по здравеопазване и социална политика в СОС: „Би могло да се търси и друг вариант. Би трябвало да търсим компетентната помощ и на Барбалов, зам.-кмет по финансовата част, на главния счетоводител, изобщо на финансовата администрация на Столична община.

“Нямаме практика за директно финансово подпомагане на ДКЦ-то, но в този случай ще се търси и такъв вариант“.

Докато общинарите обаче търсят как да помогнат на лечебното заведение да излезе от колапса, в който се намира, докторите ще продължат да получават половината от заплатите си, а 70-хиляди пациенти ще се изправени пред опасността да останат без поликлиника в района.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст