Обвинителен акт срещу служител на бензиностанция за присвояване на пари

Прокурор

На 9 юни 2016 г. Районна прокуратура – Чирпан внесе в съда обвинителен акт срещу Нейко С., за присвояване на чужди пари, връчени в качеството му на длъжностно лице да ги управлява, като присвояването е извършено в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 201 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Нейко С. е предаден на съд за това, че в периода от 30 юли 2012 г. до 19 август 2013 г. в с. Оризово, обл. Стара Загора, в качеството си на длъжностно лице – „Обслужващ бензиностанция/газстанция”, собственост на дружество със седалище в гр. Чирпан, е присвоил чужди пари на обща стойност 4 276 лева, собственост на дружеството. Според длъжностната си характеристика, обвиняемият следвало да приема и съхранява петролните продукти, да обслужва клиенти на бензиностанцията, като зарежда автомобилите им с гориво и приема заплатените от тях за горивото парични суми, които да отчита на фирмата, като прави записвания в установената в дружеството документация.

В края на месец юли 2012 г. обв. Нейко С. имал нужда от парични средства. Той решил да взема част от получените от клиенти при зареждане с гориво парични суми и да ги разходва за лични нужди. Тъй като следвало да отчита в края на смяната си всички парични суми, получени при инцидентните зареждания с гориво, обвиняемият решил да вписва в тетрадките за отчет на гориво зареденото на инцидентни клиенти гориво, като заредено на автомобили на юридическите лица, с които фирмата имала договорни отношения за системно зареждане. Такова зареждане обаче не отразявал по картоните на юридическите лица, поради което в края на месеца, на същите се фактурирало само действително зареденото на техни автомобили гориво, което и заплащали. Управителите на фирмата, като виждали данните в записванията по тетрадките, не търсели на деня сумите от отразеното от обв. Нейко С., като заредено на юридическите лица  гориво, а поради неотразяването на същото от обвиняемия в картоните на юридическите лица, не им го фактурирали в края на месеца. При това положение взетите от обвиняемия за заредено гориво парични суми оставали като щета за дружеството, в което работел.

По делото е установено, че по тази схема обв. Нейко С. е присвоил за посочения по-горе период общо 4 276 лева в 55 случая, като парите са били в различни размери от 5 лева до 200 лева. Разпитан в хода на досъдебното производство, обв. Нейко С. се е признал за виновен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст