Пощенска банка пое по дестинация “Бъдеще”

пощенска банка

Четвърт век сериозен отрязък от време, за да се натрупа история. И Пощенска банка, която достигна тази възраст, е неизменна част от съвременната ни банкова история. След "УниКредит Булбанк", която е наследница на БУЛБАНК, Пощенска банка е може би най-старата действаща банка у нас. Наред с това е и една от най-големите и успешно развиващи се кредитни институции тук. Всичко това бе подчертано в официалните изявления на гостите по време на празника по случай годишнината на банката, който се проведе на 9 юни в една от залите на хотел "Маринела" в София.

Сред гостите на събитието бяха министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Божидар Лукарски, а БНБ бе представенa от подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов. Значението на годишнината на Пощенска банка бе подчертано и от присъствието на Янис Сторнарас, управител на Централната банка на Гърция. Той е на посещение у нас по покана на управителя на БНБ Димитър Радев, както и на Джордж Михелис, председател на Гръцкия фонд за финансова стабилност. Годишнината на Пощенска банка бе уважена също от Никос Карамузис, председател на "Юробанк Груп" – един от основните акционери  на Пощенска банка. "Юробанк" – друг основен акционер на Пощенска банка, бе представена от главния си изпълнителен директор Фокион Каравиас, от Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор, от Михалис Луис, началник на управление „Международни дейности“ в "Юробанк", както и от Джордж Провопулос, председател на надзорния съвет на Пощенска банка.

Годишнината на банката съвпадна с успешното поглъщане на клона на "Алфа Банк" в България, което превърна Пощенска банка в четвъртата по големина кредитна институция у нас с активи от  6.6 млрд. лева.

„Тази годишнина е символ на непрестанното ни развитие и постижения в резултат на усилената ни работа, на стремежа към развитие и към формиране на нови тенденции в българския банков сектор. Горда съм и за мен е чест да ръководя екипа на тази бързо развиваща се институция. Сега сме поели към „Дестинация: Бъдеще“ – успешен път, който създаваме заедно със и за клиентите си. Успехът ни е показател за качеството на услугите ни и за отдадеността ни към клиентите и обществото“, заяви в официалното си обръщение Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка.

След отварянето на първия й клон през 1991 г., в който работеха само 20 служители, банката постигна значително развитие през следващия четвърт век. През годините тя се превърна в една от банките със стратегическо значение за икономиката на страната, разви широка клонова мрежа и значителна клиентска база в банкирането на дребно и в корпоративното банкиране. „Като се върнем назад във времето, решението на "Юробанк" да разшири бизнеса си и да инвестира в България бе много мъдро. Както и решението ни да поддържаме тази инвестиция. След 25 години считаме България за наш ключов пазар. Тук сме, за да се развиваме дългосрочно. Ще продължим да влагаме средства в икономиката и да предоставяме обслужване на най-високо ниво на нашите клиенти“, каза Фокион Каравиас, главен изпълнителен директор на "Юробанк Груп".

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че в житейски план 25 години са относително кратък период, но за българската банкова система, след прехода към пазарна икономика, това е почти един житейски път. "В този смисъл Пощенска банка като четвъртата по активи в момента банка в България е един много успешен бизнес, който успява да помогне и обедини около себе си доста други бизнес начинания“, заяви Горанов.

„Четвърт век надеждно партньорство и подкрепа за малкия и средния бизнес заслужават висока оценка и доверие, които клиентите на Пощенска банка ви гласуват. Стремежът ви да представяте иновативни и модерни финансови решения на българския бизнес заслужава признание“, посочи и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст