Протестират изменените мерки за неотклонение на подсъдими за наркоразпространение и изнудване

Съд Варна

Окръжната прокуратура във Варна протестира пред Апелативния съд изменените в по-леки мерки за неотклонение на подсъдимите за наркоразпространение в курорта Златни пясъци и изнудване на П. Борисов и Я. Костов. Това се случи, след като на 3 юни 2016 г. състав на Варненския окръжен съд измени от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ мярката за неотклонение на П. Борисов, а на съучастника му Я. Костов наложи „Подписка“.

Окръжната прокуратура във Варна не е съгласна с мотивите на определението на Варненския окръжен съд по отношение на подсъдимия П. Борисов. Според наблюдаващия прокурор максималният срок на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ от една година е съотносим към досъдебната фаза, а делото срещу двамата наркоразпространители вече е в съдебна фаза. На подсъдимия Борисов е приведена в изпълнение ефективна присъда от една година лишаване от свобода при строг режим по друго наказателно дело срещу него в края на май 2016 г.

Изменената от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение на подсъдимия Я. Костов е мотивирана със здравословното му състояние. Според прокуратурата най-тежката мярка за процесуална принуда може да бъде изтърпявана в затворническата болница в София или в медицинския център на варненския затвор.

Окръжната прокуратура във Варна предлага Апелативният съд да отмени определението на първата съдебна инстанция по отношение на изменените в по-леки мерки за неотклонение на двамата подсъдими. Според практиката на българските съдилища и Европейския съд по правата на човека срокът на задържането под стража зависи от правната сложност на делото.

Двамата подсъдими са изправени пред съда за тежки престъпления и задържането им под стража за срок една година не е неразумен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст