Поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС имат преднина от 10 пункта

лондон парламент

Дни преди референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, поддръжниците на излизането на страната от общността имат чувствителна преднина от 10 пункта пред тези, които са за оставане, показа  проучване  на вестник “Индипендънт“. Британският паунд отбеляза спад с повече от процент след като станаха ясни данните от допитването, сочи БНР.

От участвалите в анкетата 2 000 души 55 на сто са заявили, че искат Великобритания да напусне съюза, докато 45 процента са за оставане в организацията. Трябва да се отбележи обаче, че проучването е проведено сред хора, които твърдо са заявили, че ще гласуват, а е добре известно, че привържениците на т.нар. "Брексит" са много по-активни по този показател.

С оглед на това, че много хора се регистрираха в последния момент и по време на удължаването на срока за регистрация с 48 часа, картината в деня на гласуването може да бъде доста по-различна. Всъщност това е и основното презизвикателство пред правителството и искащите оставане в ЕС – как да накарат техните поддръжници да бъдат по-активни на референдума. Защото друго проучване на общественото мнение показва, че все още голям процент от британците не знаят много за предстоящия вот или не си дават сметка какво означава той за бъдещето на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст