Ухото на държавата в стагнация: С 50% са намалели исканията за подслушване и следене

Подслушване

През 2015 г. рязко са намалели исканията за използване на подслушване и следене, както и на лицата, спрямо които те са приложени. Това е основният извод в годишния доклад на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). От документа става ясно, че спадът е почти 50%, цитират документа медии..

За изминалата 2015 г. окръжните съдилища са разрешили използването на общо 4034 СРС. За сравнение – през 2013 г. техният брой е бил 7604, а за 2014 г. – 7567. Спад има и при лицата, спрямо които са използвани различните способи – подслушване, следене, контролиране на кореспонденция, агенти под прикритие, филмиране, установяване, доверителни сделки, контролирани доставки и др.

Спецразузнавателни мерки са приложени спрямо 2638 души. Тук намалението е 40% спрямо 2013 г. и 2104 г., когато лицата са над 4200. Най-активни в исканията за ползване на подслушване и следене са били различните служби на МВР – в 50% от случаите. В 30% исканията са дошли от прокуратурата, в 19% – от ДАНС и в едва 5% – от служба "Военна полиция".

Според депутатите от комисията за контрол над службите и СРС спадът се дължи на законодателните промени, направени през 2015 г. С тях бе засилен съдебният контрол по даваните разрешения и бяха завишени изискванията към службите и институциите с право да прилагат спецсредствата. От доклада става ясно, че по данни на мобилните оператори от 2015 г. при тях са постъпили 70 406 искания за достъп до трафични данни. Става дума за достъп до телефонни разпечатки. И тук има намаление в сравнение с 2013 г. и 2014 г., достигащо до 40%.

По данни на ВСС районните съдилища са дали 12 447 разрешения за трафични данни от предприятия – тук става дума основно за данни от интернет трафик. И в тези случаи намаленията се обясняват със законовите поправки. Пред bTV и шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков обясни, че съдът вече е много по-прецизен и внимателен, когато се произнася. Резултат от това е шесткратното увеличение на отказите на съдилищата в сравнение с 2014 г. "Това означава, че съдията вече не гледа формално на тази процедура, а внимателно се запознава с материалите, които задължително по закон му се предоставят", посочи Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст