Нинова: Губим 1.1 млрд. лева по европейска програма

корнелия нинова профилна снимка

Около 1.1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони най-вероятно няма да бъдат платени от Европа. Това заяви на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова, като се позова на писмо от ГД "Земеделие" на Европейската комисия, с което от партията са се сдобили неофициално.

"Обясненията на министъра на земеделието, че това което говорим не е истина ще намерят опровержения в този документ, където много ясно е записано, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, заради което ГД „Земеделие“ смята, че резултатите от работата на Сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключването на сметките на Разплащателната агенция", цитира дословно документа Нинова и обясни, че на човешки език това означава, че парите по тази програма няма да ни бъдат платени от Европа.

Според нея тези пари, около 1.1 млрд. лева, ще бъдат покрити от националния бюджет, следващата стъпка е този непредвиден разход да бъде покрит със заем. "Това ви е подарък от правителството на Бойко Борисов – заеми и дългове", иронизира лидерът на столетницата и добави, че тези средства няма да бъдат възстановени, защото обръчи от приближени до правителството фирми усвояват европарите не по предназначение и не по правилата на ЕС.

Нинова обяви и че започва национална кампания по преглед на всички "лобистки закони", които са се приели в мандата на сегашното правителство. Според нея промени в родното законодателство подкрепят определени фирми, крадат се пари и затова се губят се средства от безвъзмездната помощ на ЕС. Лидерът на БСП добави,че тези закони ще се изнесат през следващата седмица и ще се каже кои фирми са облагодетелствани от тях. 

Корнелия Нинова завърши анонса си с думите: "Ще чакаме не само национални решения, но и такива от местните власти, защото и там се провежда такава политика. Тази политика е модел и стил на управлението на само на национално, но и на местно равнище".

Лидерът на левицата коментира и случката в Слънчев бряг, когато наркобосът Митьо Очите бе прострелян в краймоски бар с думите: „За мен това не е махленска свада. Това е престъпление и е правилно усещането у някои хора, че мутренските години се завръщат. Опитът на министър-председателят да омаловажи случилото се е недопустимо, а това е поредната слабост в работата на министъра на вътрешните работи, от която преди месец получихме излявление, че не може да се справи с битовата престъпност . Сега очевидно не може да се справи и с организираната“. На въпрос дали ще иска оставката на министър Бъчварова, Корнелия Нинова отговори, че в БСП не обсъждан този вариант, но това предстои да се случи.

По повод призивите на Кадиев и Първанов за „общо ляво“ Нинова бе категорична , че е време „да спрем вече с приказките и да пристъпим към действия“. По думите й, визията й за общ ляв фронт е свързана с разкриването на истината за това управление и подкрепата на законопроекти от страна на левите парламентарно представени партии. Тя даде пример с необходимата подкрепа за сезиране на Конституционния съд по Закона за училищното образование. Нинова допълни, че вижда общото с работа, а не с приказки и кръгли маси.

Що се отнася до разговорите за общ ляв кандидат-президент на БСП и АБВ, лидерът на столетницата обяви, че  „това дали ще се явим на президентските избори с обща лява кандидатура или партийна, този отговор ще получите след приключването на допитването до членовете на партията, което ще се случи в първата седмица на юли“.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст